Пръстовият отпечатък в болниците отпада

Gettyimages
share

Регистрацията в болница с пръстов идентификатор отпада. Това вече е факт, след като шестте страни по делото единодушно взеха това решение. Срещата се проведе при служебния здравен министър Илко Семерджиев.

Те ще изчакат и окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса.

Мнението на министър Семерджиев е, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и трябва да бъде заменено с електронна здравна карта. Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза управителят на НЗОК Глинка Комитов, цитиран от БТА. Влизането в болница с пръстов отпечатък беше въведено за всички лечебни заведение от 1 ноември 2016 г. по идея на бившия здравен министър Петър Москов.

Тричленен състав на ВАС обяви разпоредбата на Москов за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса – на 16 март. Всички участници в срещата в Министерство на здравеопазването отчитат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора.

Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Водещи новини

Още новини