Лекарският съюз: Очаква се тази година да има Национален рамков договор (видео+снимки)

  • 14 февруари 2017 12:34

  • 5711
  • 0
Лекарският съюз: Очаква се тази година да има Национален рамков договор (видео+снимки)
© Булфото

8 милиона лева отгоре за извънболнична помощ и 188 милиона лева повече за болниците. Това е договорено на срещата между министъра на здравеопазването Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен и представители на НЗОК и Българския лекарски съюз /БЛС/. Експертите са се споразумели по бюджетната част на Националния рамков договор, но тепърва ще бъдат обсъждани конкретни текстове.

Очаква се тази година да има Национален рамков договор /НРД/. Това мнение изрази пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Венцислав Грозев след срещата.

Той посочи, че засега не е обсъждана текстовата част на НРД, а само финансовите параметри и допълни, че те не са много по-различни от предложението на съсловната организация.

От БЛС настояваха за преразпределение на бюджета на НЗОК, като се очаква това да се договори и постигне, каза още Грозев. Предвижда се увеличение на средствата в извънболничната и в болничната помощ, без да се нарушава макрорамката. Грозев добави, че БЛС предлага и увеличение на цените на някои клинични пътеки.

В отговор на въпрос дали предстои отмяна на лимитите в болничната помощ Грозев каза, че се обсъжда нормално финансиране и гъвкавост чрез 4-месечно бюджетиране, което ще осигури спокойствие в системата. Според него 4-месечните бюджети дават повече възможности да се прецени дейността на лечебните заведения, обясни той.

До 25 февруари преговорите по НРД трябва да са приключили.

Проектът на Национален рамков договор за тази година е публикуван на интернет страницата на НЗОК за обществено обсъждане.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини