Искат бърз съд за лекарски грешки

Булфото
share

Бърза процедура за лекарските грешки в съда, подобна на тези за футболното хулиганство предлагат от Националната пациентска организация в мерки за ограничаване на лекарските грешки, които ще бъдат изпратени до дни на здравния министър д-р Стефан Константинов.

Предложенията ще бъдат изпратени и до комисията по здравеопазване в парламента с настояване те да залегнат в закона за правата и задълженията на пациента. Въвеждането на ускорената процедура се налага, за да се гарантира спокойствие и удовлетворяване на чувството за справедливост както на болните и ощетените, така и на техните близки, обясни председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев. До съда обаче да се стига само в краен случай, подчерта той.

Да се създаде арбитражна комисия от представители на пациентските организации, медици и юристи за извънсъдебно решаване на спорове между пациентите, техните близки и медиците, предвиждат още мерките, които предлага Националната пациентска организация на депутатите и министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, пише "Монитор". По думите на Хасърджиев, практиката досега показва, че има редица пречки пред пациентите за реална защита на техните права по съдебен ред.

Таксите и адвокатските хонорари, които повечето болни и роднините им не могат да си позволят, проточването на съдебните процедури и неадекватните съдебномедицински експертизи са сред основните причини, заради които според НПО трябва да се прибегне към по-скорошното създаване на арбитражна комисия. Отказът за доктори да участват в самите съдебномедицински експертизи, за да не бъдат наказани от съсловната организация, е също една от причините, не скри д-р Станимир Хасърджиев.

Член в Етичния кодекс на лекарите, изготвен от Българския лекарски съюз, подлага на строги санкции всеки доктор, който по един или друг начин уронва престижа на гилдията. Етичната комисия на БЛС третира участието на лекари в съдебномедицински експертизи по дела за лекарска или медицинска грешка, като уронване именно на престижа на съсловието. По тази причина лекарите отказват да участват в тях, а случаите на увредени болни отлежават с години в съда, тъй като няма кой да направи експертизата.

Необходима е бърза промяна за решаване на споровете лекар – пациент. В обществото има огромно напрежение след поредните случаи на лекарски грешки, виждаме нетърпимост към бездушието, затова хората стават все по-активни, подчерта д-р Станимир Хасърджиев. Виждаме и пълната неспособност на лекарското съсловие да предложи конкретни мерки за поправяне на системата и затова се налага ние да предлагаме решение, категоричен бе председателят на Националната пациентска организация.

Водещи новини

Още новини