Тръгна родилен туризъм заради страх от лекарски грешки

  • 02 декември 2011 21:56

  • 1622
  • 1
Тръгна родилен туризъм заради страх от лекарски грешки
©

Родилен туризъм има в страната заради страх от лекарски грешки. Бременните от провинцията масово се насочват към София, Плевен, Варна и Пловдив, където има университетски болници, а малките АГ в градчетата изпращат бъдещите майки в областните центрове, за да избегнат евентуални усложнения и смърт.

Това съобщи проф. Тодор Чернев – началник на Клиниката по фетална медицина в университетската болница „Майчин дом” в столицата, цитиран от "Монитор". Той определи като напълно логично жените да се безпокоят, след като за цялото първо полугодие в страната има починали само 2 родилки, а през есента само за месец 4 издъхнали. По думите му трябва промяна в стандарта на акушерството и гинекологията и цялата системата за проследяване на бременността.

Родилната помощ у нас е безплатна за всички жени. Тези от тях обаче, които нямат здравни осигуровки, също раждат безплатно, но по време на бременността никой не проследява състоянието им и как се развива самият плод, коментира проф. Тодор Чернев. По тази причина именно сред здравнонеосигурените са и с най-тежки усложнения ­ и за майките, и за новородените, обясни специалистът.

Водещият акушер-гинеколог не скри, че бременните са много уплашени, а това състояние пряко уврежда здравето на бебето. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че вече знае три случая, в които три жени са отказали да им бъде сложена упойка за предстояща операция от страх да не сгрешат докторите, а лекарите не знаят какво да правят с тях. Според началника на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев много повече хора умират в България заради липсата на добра медицинска апаратура, отколкото заради лекарски грешки. Има райони, в които болниците не разполагат дори с рентгенови апарати, заяви той. Реанимациите в лечебните заведения в Сливен, Ямбол и Хасково например имат само по два апарата за обдишване в реанимациите. Ако докарат трети пациент, нуждаещ се от обдишване, няма как да бъде спасен животът му, добави ген. Стоян Тонев.

Той обясни, че заради зачестилите случаи, обяснявани като лекарски грешки, в последно време масово близките на пациенти завеждали дела и рекетирали лекарите, като ги плашели с медиите. През 2011 година има 16 000 прокурорски проверки на болниците в страната, от които едва 104 са преминали в досъдебно производство, посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.05 | 19:56

1
Тези дни един директор на болница беше писал,че в болниците с над 300 легла всекидневно умират 8-15 човека. Така че в големите болници където са тръгнали имат по голяма вероятност да бъдат убити от некадърните прошляци в бяло.

Добави коментар

Водещи новини