Д - р Цветан Райчинов: Няма недосегаеми лекари

  • 05 декември 2011 08:21

  • 1175
  • 0
Д - р Цветан Райчинов: Няма недосегаеми лекари
©

Няма как да се сърдим на пациентите за това, че смятат, че не всичко за тях е направено, но факт е, че има заведени дела, наказани и осъдени лекари.

Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

"България не е изключение, толкова, колкото в света, е процентът на лекарски грешки и смъртност на пациенти. Самите условия на живот предполагат по-висока заболеваемост и смъртност. Няма недосегаеми лекари - всеки, при който е доказана грешка, е наказан", допълни той.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев посочи, че българското законодателство дава една-единствена възможност за доказване на лекарските грешки, при която се разчита на съдебно-медицинска експертиза, а тя не винаги е обективна. "Заради това в обществото властва мнението за ненаказуемост на лекарите. Предлагаме изграждане на нова система, при която гражданите да участват при иницииране разследването на лекарски грешки. Освен това, разследването трябва да се придвижва по-бързо, защото и самите медици нямат интерес то да се проточва с месеци", добави той.

Д-р Хасърджиев предложи създаването на борд, ръководен от съдебни и медицински експерти, с активното участие и на гражданите, който да се занимава с лекарските грешки.

Д-р Райчинов се съгласи, че е  хубаво е да има обществен контрол над толкова чувствителен сектор като здравеопазването. Според него, този орган предварително ще решава дали да има съдебна процедура и ще има по-малко разследвани лекари.

"Тежко са нарушени връзките в системата на здравеопазването и обменът на информация, откъдето идват много от проблемите. За съжаление, в последно време не чуваме позицията на пряко отговорни за сектора "здравеопазване", като здравния министър Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование и финансовия министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Трябва да има среща с тях, за да набележим мерки за подобряване на системата", каза още председателят на БЛС.

Той поясни, че премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е взел някакво отношение по проблема, но това не е негова работа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини