Лекарите отказват да подпишат Националния рамков договор

Булфото
share

Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор за тази година. Това решиха делегатите на събора на съсловната организация, който се провежда в петък и събота в столицата.

Подписите си върху документа положиха едва 10 лекари, „против" - 265 делегати, а 15 се въздържаха. Срещу подписването на договора се обявиха и цели районни колегии в София, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Враца и Ловеч.

Мотивът за това беше нежеланието на лекарите да подкрепят идеята на министър Петър Москов да влизаме в болници чрез пръстов идентификатор да залегне в документа. Лекарите са категорично против пръстовият отпечатък да е вход за болниците. От здравното министерство обаче настояха пръстовите идентификатори да бъдат регламентирани именно в рамковия договор.

Освен това лекарите поискаха 36 млн. лв. допълнително за прегледи и изследвания в извънболничната помощ, но Касата отказа да им ги осигури, защото ще влезе в дефицит. Сред другите аргументи на съсловието срещу подписването на договора са документи и нормативни актове, които са залегнали в него, но все още са в процес на разработка и не са влезли в сила. Един от тях е Националната здравна карта.

Водещи новини

Още новини