Москов: Предстоят три промени в структурата на здравеопазването (снимки+видео)

Булфото
share

В присъствието на здравният министър Петър Москов, председателят на НС Цецка Цачева награди 12 отличени млади медици в рамките на кампанията: "Лекарите, на които вярваме". На събитието присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, депутати и лекари, предаде репортер на Новини.бг.

Цецка Цачева се обърна с благодарност към всички лекари и заяви, че те са добротворци, спечелили доверието на пациентите. "Няма човек, който да не се опира до вашите знания и умения", подчерта тя. "Дори сънародниците ни се връщат от чужбина, за да бъдат лекувани от вас."

„Инициативи като тази ще накарат младите специалисти да потърсят своето професионално развитие тук и у нас. Когато си всеотдаен, компетентен - намираш признание“, посочи председателят на НС.

Цачева призна, че политиците са длъжници на лекарите. Тя призова да се провеждат повече дискусии и форуми, за да се разискват проблемите в здравеопазването.

Министърът на здравеопазването представи промените, които предстои да се извършат в сектора на здравеопазването. Те са в три основни насоки: ефективност, модернизация и финансиране според качеството на услугите. „Една система е ефективна, тогава когато има стабилна приходна част“, посочи той. „До този момент структурата в здравеопазването се характеризираше с хаос и разпокъсаност“, смята Москов. Той добави, че чрез законодателни мерки ще бъде променена структурата на здравеопазването. Ще бъде променено и финансирането на болниците според обема на работата им.

Национален електронен регистър ще бъде създаден за пациенти, чието заболяване попада в допълнителния пакет, каза Петър Москов. "Регистърът ще влезе в сила от април, уточни той. По думите му целта на регистъра е в него да са описани в кое лечебно заведение и кога ще бъде лекуван пациентът. Чрез регистъра ще се гарантира, че пациентите ще бъдат приемани в болница без да се нарушава реда на записването им. НЗОК ще следи за спазването на реда в регистъра", каза още министър Москов.

Водещи новини

Още новини