Бойко Пенков: Майки започнаха да се обаждат и да питат каква ваксина ми сложихте

  • 21 януари 2016 08:12

  • 2593
  • 1
Бойко Пенков: Майки започнаха да се обаждат и да питат каква ваксина ми сложихте
©

Ваксините „Еувакс Б” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България, посочиха от Върховна административна прокуратура, след извършена проверка от ДАНС. Скандалът коментира заместник-здравният министър Бойко Пенков в ефира на БТВ.

Ваксините не са опасни за децата, категоричен бе Пенков. Самата прокуратура каза, че не проверява качеството, още повече че те са придружени от сертификат. Законът дава право на здравния министър да поръча препарати, които не се продават в аптечната мрежа при кризисни ситуации, напомни той.

Той допълни, че 100 000 броя от ваксините са раздадени в цялата страна. Това е било наложено от острата криза за ваксини. Бойко Пенков припомни, че е имало и забавяне в имунизационния календар.

В София са употребени 18 100 ваксини, разкри той. По думите му не могат да е се окажат опасни, тъй като субстанцията се придружава със сертификат за качество. Ваксината се предоставя от фабриката във Франция, отива в Турция, където се дозира и пакетира.
Зам.-здравният министър уточни какво означава „забранени за търговия“. „Тъй като няма разрешение на фирма, която да го разпространява в търговската мрежа“.

Пенков призна още, че ДАНС са влизали в министерство на здравеопазването във връзка с ваксините. По думите на Пенков те са си сътрудничели със служителите, а не е имало показна акция. Поискали са документи за проверка и им е било съдействано.

На въпрос дали това е атака срещу министър Москов, заместникът му посочи: „Според мен е по-лошо, постига се ефектът, че майките започнаха да се обаждат и да питат: Каква ваксина ми сложихте. Създаде се ненужна паника. В момента има недостиг на ваксини в целия свят. Ние сме задължени да осигурим ваксини за децата и те да са качествени. Проблемът възникна, тъй като никой не се яви на конкурса на министерството и затова нямаше ваксини“.

„Засега криза с ваксини не се очаква. Надявам се, че имаме по-добра готовност пред други европейски държави“, завърши Пенков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2593 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Луд ,по луд ,Москов

2016.01.21 | 11:32

1
Москов ,е първи в редичката на .....крадците !Евалла Москов !Боко е зад теб !

Добави коментар

Водещи новини