Министър Хинков: 80% от антибиотиците вече се изписват с електронни рецепти

Кадър: БТВ
share

Електронизацията напредва в български условия. Електронните рецепти работят и това не затруднява много лекарите. Проблемът е с изписването на антибиотиците. Тази безразборна употреба на антибиотици ни е довела до най-голямата резистентност в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му в момента над 80% от антибиотиците вече се изписват с електронни рецепти. „Колегите започват да свикват. След една среща във в съсловните организации решихме да има един преходен период, в който да се напасват всички недостатъци. Той е до 1 април“, съобщи той.

„Хартиената рецепта остава и след 1 април. Договореното беше да се направи едно проучване и да се види каква е готовността да се премине изцяло на изписване на електронни рецепти за всички лекарства до края на годината“, поясни здравният министър.

Премиерът Денков обяви гратисен период за хартиената рецепта

Във връзка с липсата на лекарства, проф. Хинков заяви: „Объркан съм, защото няма единен отговор. Такъв недостиг се наблюдава не само в България, а и в цяла Европа. Проблемът е мултифакторен. Той се дължи на забавено производство или ползването му не по предназначение, както е с лекарствата за диабет. В България проблемът е свързан и с изкушението за реекспорт, заради по-високата цена. България е малък пазар и някои производители се оттеглят от страната ни. Електронната рецепта е един от лостовете да се изсветли пътят на лекарствата“, обясни здравният министър.

„Има промяна на формулата за контрол на лекарства. Електронната система за проследяване на лекарствата трябва да се съобрази“, подчерта той.

На въпрос за проекта за детска болница, министър Хинков заяви: „Аз съм започнал устойчиво да работя в тази посока. Мотивиран съм да раздвижа този проект и да го доведа поне до първа копка. В Горна баня има терен, на който може да се построи, но трябва да се съборят обекти, които сега се намират на него. Следващата стъпка ще бъде проект за архитектурен проект. След това ще започне строителството. Проектът ще е под надзора на Световната банка. Ние още не знаем колко ще струва той. Това е национален проект и държавата ще го финансира със заем“.

„Аз съм за пазарните отношения в здравеопазването, но те трябва да бъдат регулирани. Здравеопазването трябва да бъде достъпно за всички граждани. Частната инвестиция не може да бъде спряна, но трябва да бъде регулирана и има лостове за това“, каза още министърът на здравеопазването.

Водещи новини

Още новини