Премиерът Денков обяви гратисен период за хартиената рецепта

  • 17 ноември 2023 19:04

  • 840
  • 0
©
Слушай новината Слушай новината

Една дълга, но ползотворна среща. Обсъдихме как да действаме с електронните рецепти. Има няколко новини от срещата. Първата е, че постигнахме съгласие, че по отношение на лекарствата за диабет няма проблем и те ще продължат да се изписват по електронен път, както е в сегашната наредба. По отношение на лекарствата, свързани с антибиотичното лечение, се разбрахме да сложим гратисен период, който изисква време до края на месец март. Той ще бъде използван основно за доусъвършенстване на софтуера, за да бъде по-удобен за лекарите. Това заяви министър-председателят акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С след среща с представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти, „Информационно обслужване“, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българския зъболекарски съюз в Министерски съвет заради казуса с за електронните рецепти.

Третата новина от днес е, че пилотно ще бъде въведено изписване на електронни рецепти за всички лекарства в определен брой практики, така че да могат лекарите, използвайки софтуера, да дадат обратна връзка към създателите му от „Информационно обслужване“ и да бъде усъвършенстван, така че когато се въведе масово в практиката той да бъде на достатъчно високо ниво, за да няма преходни периоди, допълни той.

Ще има ли гратисен период за хартиената рецепта?

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков допълни, че вероятно ще се договорят с една много малка част от лекарите в условия, извън лаборатория, извън собствена практика, да имат възможност да изписват, както досега лекарства. Пилотното проучване ще даде възможност в един момент да пристъпим към пълно дигитализиране на изписването на лекарства, не само на антибиотиците, а и на всички останали лекарства, които сега са на двоен режим - хартиена и електронна рецепта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини