Учени установиха нов изненадващ ефект от COVID ваксините

Freepik
share

Изследователи от университета в Южна Калифорния обявиха, че наскоро са открили нов положителен ефект от ваксините срещу новия коронавирус. Според тях ваксинацията не само може да ни предпази от тежко протичате на болестта, но и също така да подобри психическото ни състояние, като намали с около 15% чувството на тревожност и депресивни състояния.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В проучването, публикувано в специализираното списание PloS One, е констатирано, че пациентите, които са се имунизирали с първа доза от която и да е ваксина срещу COVID-19 в периода между декември 2020 и март 2021 г. са със значително по-малка вероятност да развият симптоматика на тежка депресия в сравнение с тези, които не са се ваксинирали. В тази връзка учените допълват, че менталното здраве е не по-малко важно от физическото и според тях това е още една причина хората да се решат да се имунизират.

Доц. Хинков: Посланието за ваксинация е контрапродуктивно при българите

Въпреки това авторите на изследването не могат да кажат с точност на какво се дължи укрепването на психическото здраве на хората, но имат своите предположения.

Когато даден човек се ваксинира, той се чувства по-спокоен, знаейки, че няма да се зарази, или, ако се зарази, няма да прекара инфекцията тежко. Освен това, бидейки имунизирани, хората ще могат да подновят социалния си живот или да опитат нови неща в професионален план, коментират авторите на проучването.

Урсула фон дер Лайен към българите: Ваксинирайте се!

Предишни изследвания вече установиха, че именно социалната изолация по време на пандемията е била водещ фактор голяма част от световното население да изпадне в депресивни състояния, за които е трябвало да се положат допълнителни медицински грижи, отбелязва онлайн изданието Infobae.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини