Здравният министър разкри кога може да се възобнови масовото ваксиниране

bulphoto (архив)
share

Най-късно в четвъртък се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата във връзка с безопасността на ваксината на „Астра Зенека“ и опасенията от странични ефекти и връзка със смъртни случаи, включително и у нас. При положително становище за препарата, прилагането му у нас може да бъде възобновено още в четвъртък, заяви пред журналисти в Кърджали здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

По думите му Изпълнителната агенция по лекарствата вече е обсъждала темата с европейските си колеги.

И германците се усъмниха във ваксината на "АстраЗенека", спряха я

Здравният минситър коментира, че Кърджали е една от областите с най-ниска заболеваемост - 156,9 на 100 000 за 14 дни, но всъщност със сериозен поток от пациенти към областната болница. Това според него говори за скрита заболеваемост и пациенти с клинични симптоми, които не се изследват по различни причини.

Той допълни, че на национално ниво картината по отношение на заболеваемостта е като през октомври-ноември, но лекарите са много по-подготвени и обезпечени с техника и не се усеща онзи натиск върху здравната система. Според него, предприетият локален подход е най-правилен и най-справедлив за всики хора.

Проф. Ангелов определи като лъжливи твърденията, че страната ни е сключила договор само с „Астра Зенека“ и „Санофи“ и това е довело до бавните темпове на ваксинационната кампания у нас. Той разясни, че сме отхвърлили първоначалното разпределение на дозите, тъй като за България те щели да са твърде много – 36 млн., което щяло да доведе до 200 милиона по-голям разход.

„Ще бъде ли това безстопанственост от моя страна – да. Затова и България поръчала 18 млн. дози – с идеята всеки от търсените 65-70% от активното население, които трябва да се ваксинират, да има избор между три вида ваксини – РНК, векторна и антигенна. Защо обаче получаваме толкова малко ваксини? Този въпрос не задавайте на министъра на здравеопазването“, заяви министър Костадин Ангелов, предаде БТВ.

По думите му не България, а ЕК е договорен партньор на фармацевтичните фирми.

„Има ли договаряни количества ваксини извън договорите, които има ЕК с дадената държава – аз не мога да ви отговоря на този въпрос, но този въпрос се поставя от европейски медии“, заяви още здравният ни министър.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини