Доц. Киселова: Демонстрацията на бързина от страна на ГЕРБ-СДС цели да покаже, че партията е в кондиция

  • 03 юли 2024 08:07

  • 987
  • 2
© БНТ

"Стремежът да се демонстрира бързина от страна на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на цели да покаже, че партията е в кондиция." Това мнение изрази в ефира на БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Представен е състав на правителство, което включва лица, които са преди всичко народни представители, и по тази причина не се е налагало да се чака", каза още специалистът.

"Президентът в първия и във втория проучвателен мандат, когато ги връчва, той е обвързан от Конституцията. Радев във всеки един случай трябва да покаже усилия, че иска да бъде съставено правителство, защото в другия случай той ще бъде съпричинител на политическата криза. Ясно е кога се стига до предсрочни избори - когато има намеса на президента, или когато дадените парламентарни групи се провалят", допълни тя.

Народното събрание гласува проектокабинета "Желязков"

Доц. Киселова смята, че всяка една от парламентарните групи е отишла при държавния глава с различна теза.

"От 3 парламента вече ИТН предлага промяна на формата на управление - от парламентарна към президентска република. Никой обаче не е попитал представителите на ИТН как си представят такава президентска република. Когато се предлага някакво чудодейно лекарство, никой не пита как това може да стане", подчерта тя.

Конституционният съд се забави с решението за промените в Конституцията. Трябваше да има решение още след изборите, смята Киселова.

Тя отбеляза, че част от оспорените промени в основния закон се отнасят до начина по който се излиза от политическа криза. Според нея, ако няма избрано правителство днес, КС ще се забави още.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
987 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
DEZA DO 18 godini

2024.07.03 | 09:08

2
Sdravna kasa????
DEZA DO 18 godini

2024.07.03 | 09:07

1
Sdravna kasa????

Добави коментар

Водещи новини