На фона на твърденията, че витамините D, K и А помагат срещу новия коронавирус, учени от Бристолския университет обясниха как те действат върху него, съобщи сайтът Физ.орг.
Според специалистите хранителните добавки, както и антивирусните препарати, се свързват със спайковия протеин и така могат да намалят способността на новия коронавирус да заразява.
За разлика от тях холестеролът може да увеличи тази способност. Затова и високият холестерол се смята за рисков фактор за тежко протичане на болестта.
Неотдавна бристолските учени показаха, че линолеиновата киселина се свързва с конкретно място във вирусния спайков протеин и така го деактивира. Сега с изчислителни методи те са потърсили други съединения, използващи същия механизъм.
Резултатите им показват, че същото действие има стероидът дексаметазон, който вече е признат за ефикасно средство срещу Ковид-19.
Според симулациите мастноразтворимите витамини действат по същия начин и намаляват способността на вируса да заразява клетките.
Статия за изследавенто е публикувана в списанието "Ангеванде хеми", допълва БТА.
Повече за Коронавирус
- най-ново: Вижте последните новини
- лесни стъпки: Как да се предпазим?
- просто ръководство: Какви са симптомите?