ЕК е подготвила договор за доставка на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

Getty Images (архив)
share

Европейската комисия ще обсъди утре възможността за сключване на договор за доставка на 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, разработена от производителя от САЩ "Пфайзър" (Pfizer Inc.). Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Това е най-обещаващата ваксина досега, се посочва в изявлението на Фон дер Лайен след вчерашното съобщение на производителя, че ефективността на новия препарат е 90 процента.

Досега ЕК сключи договори с трима други производители и предстоят още. Щом ваксината е налична, възнамеряваме да бъде осигурена бързо навсякъде в ЕС, допълва тя.

ЕК тепърва обмисля да договори доставки на ваксината на "Пфайзър"

По-рано днес говорител на Комисията посочи, че досега задълбочени преговори с "Пфайзър" не са водени. Той отбеляза, че засега не са уточнени условията на новия договор и се очаква те да бъдат определени утре на седмичното заседание на еврокомисарите.

Пробив: ваксина срещу COVID-19 постигна 90% ефективност

По неговите думи се предвижда държавите от ЕС да получат срок, в който да заявят дали проявяват интерес за участие в снабдяването с дадената ваксина, а след това сами да договорят с производителя цените и необходимите количества. Предвижда се въпросът с ваксините да бъде обсъден от Европейския парламент в четвъртък и евродепутатите да настояват за прозрачност при сключването на споразуменията с производителите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини