Британски учени са открили, че хормонът грелин, който се нарича "хормон на глада", не само стимулира апетита, но и има благоприятен ефект върху мозъка, активирайки растежа и регенерацията на клетките.
Откритието обяснява защо хората на празен стомах мислят по-добре и защо животните, които ядат малко, показват по-високи умствени способности.
Хормонът грелин се произвежда от стомах, който не е смилал храна няколко часа, а повишаването на нивото му в кръвта води до усещане за глад. Сега става ясно, че той може да стимулира ангиогенеза - растежа на мозъчни клетки и да ги предпази от последиците от стареенето. Лекарите потвърдиха теорията си чрез опити с животни. Хормонът, инжектиран на гризачи, повишава обучаемостта им и успехите им при изпълнение на тестове. Заключенията на учените са, че хормонът има положителен ефект върху паметта и може да бъде ключът към лечението на невродегенеративни заболявания.
Такива са резултатите и от други проучвания, според които нискокалоричната дневната диета може да подобри самочувствието и здравословното състояние.