Изкуственият подсладител аспартам е безопасен и не представлява заплаха за здравето. Това заяви Европейският орган за регулация на храните, пише "Новинар".
Аспартамът е в употреба в хранителната индустрия от 80-те години. Редица медицински изследвания поставят безопасността на аспартама под съмнение.
Аспартамът, който е известен като Е951, е безопасен за консумация в определени граници, съобщават от Европейската организация за безопасност на храните. Около 200 пъти по-сладък от захарта, нискокалоричният подсладител се използва в много хранителни продукти и безалкохолни напитки.
Безопасната дневна доза (БДД) е около 40 милиграма на килограм телесно тегло за един ден. Това се равнява на около 2800 милиграма за възрастен с нормално тегло. За дете на 3 години дозата е около 600 милиграма.
Аспартамът е опасен за здравето само на хората, които страдат от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия.
Аспартамът не бил опасен?
- 11.12.2013 | 17:35
- 2397