-
29 май 2013 07:22
- 1642
- 4
Прибавянето на консерванти и подсладители пречи на бозата да стане резлива и традиционната напитка след време започва да гние, вместо да ферментира, разкри пред „Монитор” доц. Димитър Попов, специалист по „Анализ на хранителните продукти”. Когато остане на открито, бозата вече не вкисва, а става горчива и се провлачва, каза още специалистът.
В наши дни почти няма резлива боза, защото при производството й не се слага мая, понеже с нея бързо се разваля. Трайността в този случай е 12 часа и продуктът трябва за кратко време да се реализира, което е почти невъзможно и нито един търговец не може да си го позволи, каза проф. Гроздан Караджов от Университета по хранителни технологии в Пловдив.
С използването на подсладители вместо захар също се търси стабилизация на бозата, да не тръгне ферментация на напитката. За да се добие обаче киселинност в бозата се добавя аскорбинова киселина – витамин С. Тя е абсолютно безвредна, дори полезна за хората, казва проф. Караджов. Добавката има мек кисел вкус, която точно имитира киселият вкус на бозата.
Не е тайна обаче, че се слагат и консерванти. Те действат инхибиращо на доста широка гама от микроорганизмите, а ако се сложат в по-голямо количество, напитката въобще няма да се развали и ще стане почти вечна, сподели и проф. Караджов. По закон обаче големи количества консерванти не могат да се добавят, защото има ограничения от наредбата за добавките - № 8 от 2002 г. Освен това много хора са чувствителни към тези добавки и усещат, че вътре има соли, които са с леко тръпчив вкус, който е неприсъщ на бозата. Няма от какво да се притесняват потребителите, каза за „Монитор” Явор Илиев, производител на боза и председател на Асоциацията на производителите на боза в България. Всички използвани от нас добавки са разрешени в Европейския съюз. Те не са вредни, а най-важното е при работа да не се предозират, уточни още той.
Според специалисти по храните най-често използваният подсладител – аспартамът не може да замени напълно захарта, защото има друг вкусов профил и това също се усеща от консуматорите. В повечето случаи когато се търси точно възпроизвеждане на вкуса на захарта се прави комбинация от подсладители, които да доближат до вкусовия профил на захарта. Аспартамът е много използван, защото е вещество, което се разтваря лесно и затова се ползва в напитките, освен това е сравнително термоустойчив.
Бозата си е същото питие, което познаваме от години, успокои обаче и проф. Караджов. Тя продължава да е най-полезната напитка, макар вече да се прави само от пшеница, а просото и ечемикът да са излезли от употреба. Зърното се вари и от него се извличат всички водоразтворими вещества - нишестета, разтворими белтъци, соли, ензими и т.н. Тези полезни вещества са в такъв вид, че са много лесно усвояеми от човешкия организъм, затова като пие боза, човек се храни. Не случайно наричат гъстата напитка „течна баничка”. Специалистите са оптимисти, че бозата няма да изгуби скоро значението си по нашите ширини. Единственото нещо, което ги притеснява, е количеството на използваните консерванти.
Последвайте канала на
Свързани новини
В Радомир откриват музей на бозата
28 декември 201215:32
Студенти покриха "Витошка" с боза (снимки)
25 ноември 201213:51
Забавачки наливат децата с канцерогенна боза
28 октомври 201107:08
Затвориха 9 цеха за боза
26 октомври 201114:50
Аспартамът не бил опасен?
11 декември 201317:35
Шефът на Агенцията по храните: Не може евтиното да е качествено
11 юни 201307:54
Класираха най-омразните храни
07 юни 201315:56
Илиан Илиев говори преди битката в Люксембург - очаквайте на живо!
Истинско футболно шоу! Берое елиминира Фратрия в мач с шест гола, два червени картона, обрати и драма с дузпи
Започна и вторият двубой от днешната програма на Лига на нациите
Люк Холтц: Трябват ни трите точки срещу България
Димитър Митов: Взехме си поуките и се надявам да не повтаряме стари грешки
Ново скандално видео на отстранения рефер
Коментари 4
Добави2013.12.11 | 18:34
2013.12.11 | 18:34
2013.12.11 | 18:34
Добави коментар
Водещи новини
Божидар Божанов: ГЕРБ изглеждат дезориентирани, отказват да направят разговор за правителство
14 ноември 202418:41
Станислав Анастасов от "ДПС-Ново начало": Изборите бяха честни
14 ноември 202418:08
ДПС на Доган изключи кмета на Кърджали и трима депутати от "Ново начало"
14 ноември 202417:01
Илхан Кючюк: Отстраняването ми е неправомерно
14 ноември 202416:48
Костадин Костадинов: Вариантите са или с ГЕРБ и ДПС, или без тях
14 ноември 202417:36
Весела Чернева: Изборът на Тръмп може да се окаже добър за Европа
14 ноември 202417:58
Съдът остави Димо Алексиев под домашен арест
14 ноември 202416:32
Условни присъди за двамата членове на изборната комисия в с. Малорад, дописвали преференции за "баче Цено"
14 ноември 202416:54
Двама пострадали при челен сблъсък на пътя между Велико Търново и Павликени
14 ноември 202417:19
2013.12.11 | 18:34