Скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе във Варна утре

Gettyimages
share

На 19.09.2024 г., в рамките на кампания "Седмица на отворените врати“, ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза. Прегледите се провеждат в "Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания-Варна“ ЕООД (адрес: гр. Варна, ул. "Мануш войвода“ №11 А) от 08:00 до 11:30 ч. в кабинет №102, на първия етаж в сградата на болницата.

По време на "Седмицата на отворените врати“ всеки желаещ може да попълни анкета, достъпна на четири езика (български, английски, руски и украински) и да се консултира със специалист. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва трансмисията на инфекцията.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. Специалистите от лечебното заведение уведомяват гражданите на Община Варна, че ранното откриване на туберкулозата и започването на своевременното й лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от това сериозно заболяване.

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза?

"Седмицата на отворените врати“ е в изпълнение на дейностите по "Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.“.

Водещи новини

Още новини