Безплатни прегледи за туберкулоза се извършват в Силистра до 21 юни

  • 18 юни 2024 15:00

  • 503
  • 1
Безплатни прегледи за туберкулоза се извършват в Силистра до 21 юни
© Gettyimages

В Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра до 21 юни се провежда Седмица на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), цитирани от БТА. 

Безплатни консултации и прегледи за туберкулоза се извършват от 10:00 до 12:00 часа. Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза. Хората ще получат повече информация за начина на заразяване, кои са рисковите фактори и групи от населението, какви са видовете лечение. Целта е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на заболяването.

Според завеждащия Отделението по пневмология и фтизиатрия в силистренската болница д-р Мирена Сапунджиева, тази програма е една успешна политика в здравеопазването. Чрез прилагане на своевременна диагностика и лечение на туберкулозата тя е довела до трайна тенденция към намаляване на регистрираните случаи на болестта.

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

По данни на РЗИ броят на заболелите от туберкулоза в Силистренско за периода 2017-2023 г. е 119 души.

През миналата година техният брой е бил 12. От инспекцията информират, че през последните години броят на заболелите и починали от заболяването хора намалява, но въпреки това болестта продължава да представлява заплаха за общественото здраве.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:29

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини