СЗО: Туберкулозата убива много хора по света

  • 24 юни 2024 12:22

  • 378
  • 0
СЗО: Туберкулозата убива много хора по света
© pixabay

Лидерите в областта на здравеопазването от Източна Европа и Централна Азия увеличават политическия си ангажимент за премахване на туберкулозата. Toва стана ясно след срещата на високо равнище в Узбекистан, съобщиха от СЗО-Европа, цитирани от специализирания здравен сайт clinica.bg.

Партньорството "Стоп на туберкулозата" и Регионалният офис на СЗО за Европа събраха 100 ключови заинтересовани страни и партньори от 13 държави от Източна Европа и Централна Азия, за да обсъдят състоянието на пандемията от туберкулоза (ТБ), високите нива на резистентна към лекарства ТБ и предизвикателствата за прекратяване на това заболяване.

През 2022 г. в региона на Източна Европа и Централна Азия са регистрирани близо четвърт милион случая на туберкулоза -

водещото инфекциозно заболяване, което убива най-много хора в света

след КОВИД -19. Въпреки постигнатия напредък в борбата с болестта, ТБ и особено ДР-ТБ остават основен проблем за общественото здраве и причина за преждевременна смъртност в региона.

Призивът за увеличаване на финансирането идва почти година след срещата на високо равнище на ООН по въпросите на туберкулозата като част от глобалните усилия за постигане на целите и споделяне на целта за прекратяване на епидемията от туберкулоза до 2030 г.

Според данните, докладвани на СЗО, преобладаващата част от западноевропейските държави постигат добър напредък в елиминирането на туберкулозата, докато в

някои държави от Източна Европа и Централна Азия продължават да се наблюдават голям брой случаи.

В този регион са регистрирани 24% от всички случаи на мултирезистентна или рифампицин-резистентна ТБ в световен мащаб (MDR/RR-TB) и 47% от случаите на ТБ преди екстензивна ДР-ТБ (pre-XDR-TB). В световен мащаб ТБ отнема живота на 1,6 милиона души всяка година, въпреки че болестта е предотвратима, лечима и излекувана.

"Далеч сме от премахването на туберкулозата в Европейския регион, но има надежда на хоризонта", каза д-р Хан Клуге, директор на СЗО-Европа. "Нови данни показват как при съкратен 9-месечен план за лечение на мултирезистентна туберкулоза успеваемостта на лечението е 83%. В миналото лечението на MDR-TB можеше да отнеме до 3 години, каза той. Целта на срещата е да събере на едно място ключови заинтересовани страни от региона, да изготви стратегия за по-нататъшно укрепване на националните и регионалните реакции и да постигне общата цел за прекратяване на епидемията от туберкулоза до 2050 г.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
378 0

Свързани новини

Водещи новини