Министър Кондева: Над 700 лекари и медицински сестри ще бъдат необходими за бъдещата детска болница

Булфото (архив)
share

Необходимият брой лекари за бъдещата детска болница е 309, а на медицинските сестри – 454, каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, на което министър Кондева представи доклада, изготвен от Европейската инвестиционна банка. Още над 260 работещи като помощен персонал в болницата ще бъдат необходими в лечебната структура. Предстои обществено обсъждане на проекта на структурата и желанието ни е до края на август да имаме окончателна концепция по отношение на капацитета на болницата, каза още министър Кондева.

По думите ѝ предстои изработване на още един доклад - за функционалността на бъдещата болница.

Без подкрепата на парламента и на народните представители не бихме могли да осъществим този проект, ако го приемем като окончателна концепция, добави тя и посочи, че основните предизвикателства са свързани с това, че заради някои от предложенията за бъдещата детска болница ще се наложат законодателни промени.

Министър Кондева: Документът за структурата на детската болница ще бъде приет след консенсус между всички страни

В доклада се предлага въвеждане на дневна грижа, създаване на дневен стационар, практикуване на телемедицина, „изтегляне“ на хоспитализациите в амбулаторна грижа, което предполага допълнително финансиране. Финансовата част на болницата е изключително важна, за да се осигури стабилността му, посочи още д-р Кондева. По думите ѝ на обсъждане подлежи и какъв ще бъде статутът на тази болница, както и осигуряването на приемственост, тъй като в момента в София има 13 лечебни заведения, предоставящи услуги в областта на детското здраве.

Предлага се бъдещата детска болница да бъде от трето ниво на компетентност, което ще може да извършва сложни диагностични и лечебни процедури. В доклада се предлага в болницата да има 404 легла, от които 344 са конвенционални, а 25 – за нуждите на неонатологията. Предвиждат се и 35 стаи за интензивно лечение, 38 консултативни зали, 28 стаи за процедури, 62 станции за краткотраен престой – 30 кабинета за дневни прегледи, шест диализни постове, 24 кабинета за инвазивни изследвания, 11 оборудвани кабинети за физикална и рехабилитационна медицина, 18 операционни зали, 25 интензивни легла, пет стаи за ендоскопия. В областта на спешната помощ в доклада е посочено създаване на два бокса за триаж, една шокова зала, пет аварийни помещения, един склад за лекарства, 11 поста за наблюдение и чакане под наблюдение, един бокс за изолация.   

Според доклада най-много кабинети ще са необходими в областта на травматология, ортопедия, ревматология, детска хирургия, пневмология.

Към момента в структурата на бъдещата детска болница не се предвижда психиатрия, пластично-възстановителна хирургия и лъчелечение. Структурата на детската психиатрия ще остане в Александровска болница, структурата по пластично-възстановителна хирургия ще остане в болница „Пирогов“, а лъчелечение не се предвижда, тъй като то рядко се прилага на деца, каза д-р Кондева.    

За осигуряването на кадрите за бъдещата болница министър Кондева коментира пред журналисти, че до реалното функциониране на болницата има още четири години. Идеята е да създадем такава болница, която да привлече необходимия екип, има достатъчно млади специалисти и Министерството на здравеопазването на този етап не е притеснено, каза още тя. По думите ѝ за справяне с недостига на медицински сестри за следващата учебна година ще бъдат разкрити 1000 места за обучението им. Обмисля се възможността обучаващите се за медицински сестри да бъдат освободени от такси, както и предоставяне на други финансови стимули, допълни министър Кондева.  

Проф. Костадин Ангелов от парламентарната група на ГЕРБ посочи, че 45 млн. лв. годишно ще са необходими само за заплати на работещите в бъдещата болница и попита дали в Министерството на здравеопазването е направен подобен финансов анализ. По думите му тези средства няма да са достатъчни, тъй като в бъдещата болница няма да се достигне 80 на сто използваемост на леглата. Това означава, че ние в самото начало създаваме дружество, което ще бъде обречено да има сериозни проблеми по отношение на съществуването си като търговско, допълни той. Проф. Ангелов призова всички народни представители, заинтересованите институции, заедно с Обществения съвет за изграждане на детска болница да обединят усилията си.

Темата за Обществения съвет е ключова, за да може в края на този процес да има функционална детска болница, а не само нова сграда в кв. „Горна баня“, каза Надежда Цекулова, член на съвета. Моделът, който се предлага в доклада, е доста модерен, но някои от практиките, които се предлагат, не са регламентирани в законодателството ни. Ще търсим подкрепата на Комисията по здравеопазване, добави Цекулова. Нищо от това няма да се случи, ако няма политически и професионален консенсус, допълни тя.

Водещи новини

Още новини