Отпускат 100 млн. лв. за Националната детска болница

  • 05 юни 2024 13:07

  • 980
  • 7
Отпускат 100 млн. лв. за Националната детска болница
© Novini.bg

Министерски съвет одобри график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София. Той включва необходимите дейности и срокове за изпълнение. Осигурени са 100 млн. лв. от държавния бюджет – това е първо финансиране по разчистване на терена, проектиране и други дейности. Това обяви финансовият министър Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с.

„С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение за безвъзмездна помощ за консултантски услуги, предоставени от белгийски консорциум, който е изготви три стратегически документи по отношение функцията, структурите и необходимото оборудване на болницата. В началото на септември ще стартира процесът по проектиране на болницата, и 2025 г. да започне строителството на Националната детска болница. Необходимите средства ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет за 2025 г., както и в средносрочната бюджетна прогноза. В тях се включват парите за строителството, както и за обзавеждането и оборудването“, поясни тя.

Здравният министър Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с уточни: „Процесите, които се извършват по този график, ще вървят паралелно за по-бързо изграждане. Важните неща са този консултантски доклад, който очакваме, особено в частта за функционирането на болницата, както и разрушаването на сградата. След като приключи етапът на консултантската дейност, ние вече ще стартираме процедурата по подготовка и обява на обществените поръчки.“

Продължава разчистването на терена за Националната детска болница

През май 2028 г. се предвижда Националната детска болница да бъде факт.

„Ние ще положим усилия съвместно с всички ангажирани институции. Това е срокът, който сме си определили да се изпълни“, уточни министър Кондева.

"Структурата на болницата ще бъде определена след доклада на Европейската инвестиционна банка. На територията на София има 13 лечебни заведения, изпълняващи различни функции по отношение на осигуряване на педиатрична помощ. Тези структури, за съжаление, изпълняват различни функции, което е едно от нещата, които притеснява пациенти и родители. Това е идеята за осигуряване на комплексна грижа за децата. Все още има дебати как ще се структурира тази болница, дали всички тези лечебни заведения ще трябва да се прехвърлят към новата болница", каза още тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
980 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.06.05 | 13:43

2
Мартин Карбовски: София приветства Третата световна война - Но нито една коса не настръхна. Освен косата на детето, стърчаща от вятъра по улиците на София. Детето, което не знаеше какво му готвят баща му, онзи мърляч с Аудито, правителството на България, восъчният вожд на НАТО и спящите болни и стари българи, които не чуха нито Президента, нито почукването на Третата световна война на вратата на Планетата. София приветства тихо Третата световна война, а детето, което щеше да живее в нея — още не знаеше къде и защо се е родило и как ще проклина деня на раждането си. Щеше да проклина и баща си, и восъчните фигури на войната, и града си, и всеки на когото не му настръхна косата. Детето щеше да прави това само след няколко години. Или седмици. Или дни.

2024.06.05 | 16:03

7
Точно така !
xnkdzn

2024.06.05 | 14:24

5
ubyequ
ДО 2 ....

2024.06.05 | 15:39

6
ВИЕ ССФФФИИНЕЕЕЕ ПУТИНСКИ СССФФИНЕ ....., ПЛАШИТЕ БЪЛГАРИЯ С ВАШИЯ ПУТИН БЕ ....ЕЕЕЙЙЙЙ ....ЕЕЕЕХХХЙ ...ПРРРОООДАААЖНИЦИИИИ ...КАРБОВСКИЙ ...ГААААД ...
Те ще стигнат за строежа

2024.06.05 | 14:02

3
Но ще трябват още толкова за вътрешен ремонт и за оборудване, което означава че държавата няма да може сама в скорошно време. Затова щеше да е добре съвместно с частен инвеститор, който да поеме оборудването и обезпечаване на кадрите, щото частния инвеститор ще ускори процеса и ще даде високи заплати и т.н
sfjjqs

2024.06.05 | 14:23

4
xvxcku

2024.06.05 | 13:19

1
Охааа@а ша падне крадене, поне 80 трябва да се освоят.

Добави коментар

Водещи новини