Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

  • 21 октомври 2024 20:34

  • 615
  • 3
Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница
© Freepik

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут, какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране. Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за Националната детска болница.

Той разясни:  "Тази болница ще използва целия финансов ресурс, който се предлага в страната на всички болници - държавни и частни - говорим за Здравна каса, за здравноосигурителни фондове, включително и услугите, които ще предлагаме за родители в самата болница, които са придружители на децата си, ще има и тип платени услуги". 

По думите на д-р Глигоров в момента трябва да се фокусират усилията върху това да се направи процесът необратим - да се разчисти теренът, да минат обществените поръчки за предпроектиране, проектиране, строителство и надзор.  

Здравният министър: Има напредък при строежа на Националната детска болница

От наличния ресурс от 100 млн. лева за Детската болница са изразходени около 3,5 млн. лева, уточни той. "В момента се правят всички изчисления, включително предпроектиране и проектиране. ... Работи се с консултант - белгийско-испански консорциум, който е нает от Европейската инвестиционна банка, който да ни помага безвъзмездно в съответните консултации, задавайки репери и най-добри модели, които следва да следваме в този процес, за да имаме една европейска болница. Анализът на финансите ще бъде готов, когато бъде готов проектът на болницата, за да се види колко ще бъде голяма тя и как ще бъдат свързани звената в нея помежду си", обясни д-р Влатко Глигоров.

Няма автоматично да се прехвърлят отделения и клиники от други болници в новата Национална детска болница, заяви той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
615 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.21 | 23:18

1
ПАК ЛИ НЯКАКЪВ ИЗПУЩЕН МАКЕДОНЕЦ

2024.10.22 | 11:06

3
той си е комунистическо отроче, като студент го интересуваха тъмните дела и студентките пляска.ше по дуп.етата
Доктор

2024.10.21 | 23:43

2
Австрийският проект за Национална детска болница до ключ, с най-модерно оборудване, беше на цена 38 млн евро.

Добави коментар

Водещи новини