От Обществения съвет за бъдещата детска болница алармират за оказван натиск

  • 13 юни 2024 14:41

  • 655
  • 0
От Обществения съвет за бъдещата детска болница алармират за оказван натиск
© Булфото

От Обществения съвет за бъдещата детска болница алармират в писмо до президента и премиера за оказване на натиск от различни институции. Писмото е адресирано и до Народното събрание, до министъра на здравеопазването и до медиите.

"Основната роля на ОС е и винаги е била насочена към осигуряване на максимална прозрачност за обществото в процеса по изграждане на Национална детска болница и осигуряване на конструктивна комуникация с министъра на здравеопазването и Здравната инвестиционна компания за детска болница, така че този проект да бъде осъществен в оптимален период от време и при осигуряване на европейски стандарти за качество", се казва в писмото.

"Дейността на всеки член на ОС е доброволна и безвъзмездна, като се ръководим единствено от публично достъпните правила за дейност на ОС, а всяко заседание на ОС се протоколира, като протоколите и отчетите са публични," допълват от ОС.

"Всеки един от нас в рамките на своята професионална история и опит е отстоявал каузата за детското здравеопазване като основен приоритет на държавата. Затова не бихме желали да принизяваме дискусията за неговото развитие до лични нападки, обвинения и противопоставяне между частни и публични интереси“, се посочва в писмото.

"Националната детска болница следва да осигури комплексна медицинска и психологическа грижа за децата, като държавата следва да постави като основен свой приоритет кадровото, материалното и финансово осигуряване на тези нужди и от ОС са настоявали този приоритет да се отстоява с конкретни действия и поети ангажименти", се добавя в писмото.

Общественият съвет е изразявал притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции, се посочва още в писмото по повод твърдения, че отмененото решение на Министерски съвет за разрешаване на бъдеща болница с частен инвеститорски интерес е взет под натиск, след изказвания на членове на Обществения съвет.

"Възражения срещу решението на Министерския съвет за одобряване на инвестиционния проект са отправили редица организации от неправителствения сектор, президентът на Република България г-н Румен Радев, редица политици, в това число председатели на политически партии“, посочват още от ОС.

ДАНС викат на разпити лекари и юристи, защитавали каузата за изграждане на Национална детска болница

"В този смисъл въпросът с какви мотиви и по какви причини Министерският съвет е взел решение за отмяна на първоначалния си акт, не следва да се отправя към нас. Въпреки нашето притеснение от използваната лексика спрямо нас и подходите, чрез които се прави опит да се заглуши дейността на Обществения съвет, декларираме, че ще продължим дейността си съобразно установените правила и в полза на обществения интерес“, се казва още в писмото.

Писмото е подписано от членовете на ОС проф.Иван Литвиненко, председател на ОС и на Българската педиатрична асоциация, от д-р Благомир Здравков, директор на „Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, от доц.Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в „Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия в болница „Пирогов“ и национален консултант по детска хирургия, проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница, адв. Мария Шаркова, адв. Марина Гинева, член на Борда на директорите на Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, Надежда Цекулова, представител на Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница“, Надежда Рангелова, председател на фондация „За доброто“, Мария Брестничка, представител на "Национална мрежа за децата" и д-р Весела Банова, председател на сдружение „Дете и пространство“.

По-рано днес от Българската педиатрична асоциация поискаха Централната етична комисия на Българския лекарски съюз да вземе отношение по повод писмо от частен инвеститор, рушащо авторитета на всички медици в България.

Преди дни от ОС разпространиха информация във Фейсбук, според която членове на Съвета са извикани в ДАНС заради жалба от страна на инвеститора.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини