Общественият съвет за Националната детска болница: Може да се озовем на нулата

Pixabay
share

Има вероятност да се озовем на нулата след цялата работа по Националната детска болница, защото процедурата за узаконяване все още не е стартирана. Това заяви в ефира на Дарик журналистът Надежда Цекулова, която е част Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Цекулова е дългогодишен активист по темата за детската болница, и като член на обществения съвет е проверявана от ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията заедно с друг член на съвета  - адвоката по медицинско право Мария Шаркова. Проверките са по сигнал на Търговска лига - дружеството инвеститор в спорния проект за частна болница “Мама и аз”, който беше одобрен и впоследствие спрян от кабинета “Главчев”.

„Обаждането на комисията за противодействие на корупцията не беше неочаквано, защото няколко дни преди него до мен достигна публикация в жълта медия. Публикацията съдържаше текст, под логото на „Търговска лига - Глобален аптечен център”, в който се коментираше Надежда Цекулова, както и аз”,  разказа Мария Шаркова в предаването „Кой говори?”. 

Тя разказа и какво е проверявала антикорупционната комисия.

ДАНС викат на разпити лекари и юристи, защитавали каузата за изграждане на Национална детска болница

“Комисията беше призована да извърши проверка на дейността ми, кои са моите клиенти и дали не е налице конфликт на интереси между това да представлявам някои определени мои клиенти и да бъда член на обществения съвет на детската болница. На мен ми беше съобщено, че е назначена проверка”, обясни още Шаркова.

Миналия месец стана ясно, че ДАНС е започнала проверки срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница след сигнал на „Търговска лига”. От ДАНС също така се обадили и на фондация „Даная”, каза Надежда Цекулова. 

„Работата в тази среда има своята цена винаги, дори когато не те привикват от КОНПИ”, каза Цекулова. “Когато ми се обадиха от КОНПИ, не попитах като каква ме търсят и предположих, че ме търсят като свидетел”, каза тя. 

Тя обясни и, че не се чувства като мишена, но определи ситуацията като нелепа:

“Целият казус ми се струва абсурден и нелеп, но така или иначе не можем да изключим нито една версия, защото нещата се случват така, както се случват. В този контекст не сме мишена на атаки аз, Мария (Шаркова - бел. ред.) и фондация „Даная”, а възможността на гражданите да заемат позиция. Те не успяват да генерират дъстатъчно силен глас, който да бъде чут. Когато си шумен по този въпрос, ДАНС ти чука на вратата”.

Според нея има вероятност накрая работата по изграждане на Националната детска болница да се забави, защото процедурата за узаконяване на болницата все още не е стартирана, докато частният инвеститор гони своите интереси. 

“Това е негово право”, каза още Цекулова. И допълни, че с Мария Шаркова са алармирали по случая министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Водещи новини

Още новини