Доц. Спасков: Имахме достатъчно интензивни легла в пандемията, но и внушаване на страх, че такива няма

Bulgaria ON AIR
share

Подготовката на болниците за COVID кризата била пропусната в периода март-септември 2020 г. Това отчете доклад за справяне на страната ни с пандемията.  Къде допуснахме грешки в управлението на кризата?

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

,,До известна степен управлявахме кризата политически. Разбира се, не трябва да изключваме участието и на медицинските специалисти. Трябваше малко повече медицина да се вкарва. Това, че много често подходът беше по типа "другите страни правят така, и ние ще правим така" - няма лошо, в една такава ситуация. От психологическа гледна точка е единственият възможен вариант. Винаги гледаме какво прави другият човек, особено в ситуация, когато сме объркани. Трябва да се прави предвиждане на ситуацията. Да има група, която се подготвя за кризисни ситуации. Нашето здравеопазване е подчинено на финансиране от ден за ден'', коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Жесток спор между Даниела Дариткова и проф. Георги Михайлов за управлението на COVID кризата

Той коментира и думите на служебния премиер Стефан Янев, който определи като "хаос" управлението на здравната криза през миналата година.

Винаги в една кризисна ситуация нещата изглеждат като хаос и именно заради това трябва предварителна подготовка.  Пример - Спешната помощ. Когато има спешна ситуация, трябва строго да се спазват правила, същото е с кризисна ситуация, а ние не бяхме подготвени и кризата ни хвана неподготвени, отбеляза доц. Спасков.

И подчерта, че е изключително важно да има резерв.

,,Проблемът беше в началото - липсваха консумативи, маски. Не за друго, а защото не очаквахме това. Беше необходимо време да се произведат, доставят и поради тази причина е нужно да имаме резерв'', каза той. 

166 050 души са починали в страната ни от началото на COVID пандемията

Доц. Спасков обясни и някои от грешките, които са допуснали от Щаба.

В една кризисна ситуация винаги може да изпаднеш в ситуация да вземеш неточни решения, имаше и такива. Нямаше никакъв ефект от затварянето на градовете, на парковете, отбеляза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че не е имало криза за интензивните легла в лечебните заведения.

,,Забавяне нямаше, защото практическа криза нямаше. Не бяха запълвани на 100% тези легла. Имаше внушаване на страх, че няма да има. Имаше проблем в персонала до известна степен'', категоричен е медикът. 

Цифровият сертификат на ЕС за COVID влиза в сила от днес

Той изказа мнение и относно закриването на Ваксинационния щаб и откриването на нов консултативен съвет. 

Реално се променят хората, които ще извършват дейността. Предполагам, че е защото има изтощаване в работата на определена група хора. Ваксинацията прилича до известна степен на застраховането, заяви доц. Спаков. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини