Служебният министър Стойчо Кацаров обяви при какви условия ще остане здравен министър и в редовен кабинет

Булфото архив
share

Служебният министър доц. Стойчо Кацаров има желание да започне реформи и като министър в редовен кабинет, ако за такива има съгласие. Това заяви той в интервю пред Центъра за защита на правата в здравеопазването, където до скоро работеше.

Очевидно намеренията му са се променили в хода на мандата му като служебен министър, тъй като в началото на назначаването си той отхвърляше такава възможност.

МЗ готви промени в наредбите за специализациите и изискванията към болниците, които обучават специализанти

От интервюто, публикувано на сайта на ЦЗПЗ става ясно, че предстои окончателното разрешаване на проблема с преосвидетелстване на хора с трайни и необратими увреждания. Това ще се случи до края на седмицата когато проектът за Наредба ще бъде поставен за обществено обсъждане, коментира министър Кацаров.

По отношение на необходимостта от изграждане на детска болница той не изключва варианта „Лозенец“ да стане детска болница.

Той коментира още, че трябва да има цялостно решение по този въпрос, в това число и изграждането на нова детска болница, защото сега съществуващата не е подходяща и в това са убедени всички. От думите му става ясно още, че предстои нововъведената дирекция, която да защитава правата на пациентите, да започне работа веднага след приключване на общественото обсъждане. Целта е да се стимулира конкуренцията между болниците, така че лечебните заведения да зависят изцяло от избора на пациентите къде да се лекуват.

Министър Кацаров разчита още, че качеството на здравеопазването ще се вдигне, когато пациентът стане „активен участник в контролната дейност, например като сигнализира за отчетена, но неизвършена дейност.“ Според него е недопустимо да няма такава дирекция, тъй като преди всичко администрацията трябва да се грижи за правата на пациентите.

Водещи новини

Още новини