МЗ готви промени в наредбите за специализациите и изискванията към болниците, които обучават специализанти

  • 24 юни 2021 13:17

  • 362
  • 0
МЗ готви промени в наредбите за специализациите и изискванията към болниците, които обучават специализанти
© Булфото (архив)

„Подготвяме промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването и в Наредбата за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. Целта ни е да променим правилата за специализация така, че да станат по-добри и по-човешки“.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има по време на видеоконферентна среща с председателите на БЛС и БЗС, ректорите на МУ - София и МУ - Варна, специализанти, лекари и др., съобщиха от пресцентъра на Министерството. В рамките на разговора участниците обсъдиха промените и се съгласиха да предложат изменения в двата нормативни акта.

Отчетът на министър Кацаров: Борба с COVID, здравната система и имунизацията

„Миналата седмица в Пловдив разговарях с млади лекари и специализанти и те изложиха проблемите, които стоят пред тях - възнагражденията, мястото на специализация, броят на местата, финансирани от държавата, липсата на контрол върху качеството на обучението. Споделиха ми, че на места обучението не се провежда, както трябва и не покрива изискванията“, посочи здравният министър. Той заяви, че са необходими изменения в нормативната база, така че правилата да отговарят на нуждите и на специализантите, и на обучаващите ги.

Промените в Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването целят оптимизация на процеса по определяне и финансиране на местата за специализанти, финансирани от държавата. Вече ще се отчита заявеният интерес на кандидатите за специализация, а местата, финансирани от държавата, ще се утвърждават 2 пъти в годината. Разписани са конкретни срокове за всеки етап от процеса по утвърждаване и заемане на местата. Предвижда се специализантите, обучавани на места, финансирани от държавата, да не са задължени да работят на определено място след завършване на обучението си.

Министърът на здравеопазването иска да отпаднат лимитите за болниците

С промените в Наредба № 8 от 2019 г. за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, ще се оптимизират критериите, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да могат да извършват дейности по обучение на студенти и/или специализанти. С измененията ще се облекчи и процедурата по проверка на съответствието с критериите. Това стана ясно още по време на видеоконферентния разговор.

Участниците в срещата поеха ангажимент да изпратят в Министерството на здравеопазването своите предложения за промени в двата нормативни акта.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
362 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини