Д-р Мирослав Ненков: Схемата с трансплантациите трябва да се посече с огън и меч

Кадър Nova
share

Бившият министър на здравеопазването анестезиологът д-р Мирослав Ненков изказа дълбокото си възмущение от случая с незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Случаят шокира цяла България, а сигналите бяха предадени на прокуратурата. В ефина на Nova той каза, че, ако се докаже, че случаят е истина - това трябва "да бъде посечено с огън и меч". Той обаче не вярва в прокуратурата, смятайки, че тя бездейства.

"Това, което се случва, не е трус в здравеопазването. Това е разрушаване и то на една от основите, на която стъпва като цяло човешкото общуване, а това е даряването”, каза още той.

"Другите теми за схеми с приети, неприети, са банални. Не са ги измислили в болница „Лозенец”. Това е система, която функционира и на други места”, посочи Ненков.

Нова проверка установила злоупотреби в болница „Лозенец“ за близо 140 000 лв.

"В държава в ЕС се търгува с органи, в една от най-елитните болници", настоя още анестезиологът.

Той допуска, че подобна схема е имало и преди, но тя е притихнала. Според Ненков много лесно може да се разкри това, защото има документи, контакти и данни в службите. 

"Много лесно е да се види чичото от Изрел колко пъти е ходил в Молдова. Защо израелският другар ще дойде да се оперира в България?", запита още специалистът.

Повече за големия скандал с нарушенията в "Лозенец" чуйте във видеото:

Водещи новини

Още новини