Лекар-специализант не получава онези 1000 лева за работа на първа линия

pixabay
share

За пореден ден рекорден ръст на новите случаи. Днес има над 800 новозаразени при по-малко от 6 000 теста. Това означава, че имаме много висок процент на положителните проби - почти 14. Здравната система засега издържа, но това може да се промени буквално за седмици.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

На фона на очертаващия се недостиг на медици лекар на първа линия не получава допълнителното възнаграждение от 1000 лева.

От месеци д-р Димитрова се грижи за ковид пациенти. Тя е специализант и по график дава 12-часови дежурства в столичната болница Света София. Тъй като не е на трудов договор, а е платена поръчка, тя не получава онези 1000 лева за работа на първа линия, няма и застраховка живот, в случай че се зарази по време на работа. Въпреки че трудът ѝ е равностоен на останалите ѝ колеги в ковид зоната.

Д-р Гергана Димитрова, лекар-специализант коментира пред БНТ: "Ще бъда, по думите на министъра, недопустим разход за лечебното заведение".

Въпросът не е вече само финансов, а морален - в дни на пандемия трудът на българския лекар не бива оценен. Недостигът на лекари ще се окаже най-сериозният проблем пред здравната система. Само за дни редица болници в страната подадоха сигнали, че няма кой да работи в ковид отделенията. Легла има и засега се справяме, обяви щабът, но това е на пръв поглед и вече започват да се чувстват затруднения.

"Тази картина толкова бързо може да се промени, ако не се спазват мерките, че не би следвало да я приемаме като някаква даденост", предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Страхът и липсата на мотивация са сред основните причини трудно да се намират медици доброволци. В ситуацията на д-р Димитрова проблемът са изисквания, заложени в проекта, по който се отпускат средствата.

Според здравния министър трябва да се внимава, когато се променят правилата - които сега казват, че куриерът, който пренася изследвания по коридорите на болницата получава тези пари, а лекарят вътре в отделението, който му ги подава - не.

Според министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов такива случаи на територията на България са единици, дори малко. "Ако това е възможно и допустимо и тези средства могат да бъдат оправдани, искам да кажа, че говорим за европейско финансиране, по проект, бих казал, че това ще бъде направено", допълни той.

Това е картата на заболеваемостта по области в страната. Две са критични - Благоевград и Търговище с над 120 души на 100 000. Не пътувайте до там, призова министърът.

За да компенсират разколебаната дисциплина при спазване на мерките, здравните инспекции ще завишат контрола - и денем, и нощем, навсякъде, където има големи струпвания от хора. От щаба ще препоръчат на училищата да отложат незадължителните дейности или да ги провеждат електронно. Това се отнася и за родителските срещи и за екскурзиите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини