Шефът на "Пирогов" с подробности за пациентите с коронавирус в болницата

Novini.bg
share

Към момента при нас се лекуват 31 случая на коронавирус, от които шест са в интензивно отделение. Това каза пред журналисти директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Знаете, че ние направихме отделна реанимация и в нея имаме 24 готови апарата, които да поемат такива тежки случаи. В момента там имаме шестима настанени, а отделно имаме 25 пациенти в среднотежко и тежко състояние - с необходимост от кислородна терапия през маска или през назален катетър, които се лекуват в отделена клиника, която е само за коронавирус, уточни той.

Иначе работата на "Пирогов" продължава - затова сме направили и това разделение на потоците, за да може хората да разберат, че мислим не само за тях, но и за себе си, добави проф. д-р Балтов.

Каква е разликата между коронавируса и сезонния грип

Държавата е направила каквото трябва до този момент, ние не можем да искаме нищо от държавата по време на криза. Всеки в момента е вжно да направи всичко, което се иска от него, за да оцелеем и да вървим напред, заяви директорът на "Пирогов".

По думите му трябва да се мисли и за психическто здраве на пациентите, защото то е част от общото здраве. Той подчерта, че дните около Цветница и Великден са най-важният период, в който хората трябва да спазват карантината задължително.

След великденските празници ще се вземат мерки. Ние мислим да направим едно общо тестуване с бързи тестове на целия персонал на "Пирогов", за да покажем по този начин дали има някакъв изграден, придобит имунитет и да имаме реална картина какво се случило след месец и половина битка с коронавируса, съобщи той.

Проф. д-р Асен Балтов заяви, че в "Пирогов" всички медици имат необходимите предпазни средства. Ако всички са взели мерките, които взе "Пирогов" от самото начало, няма нужда от притеснение, добави директорът на лечебното заведение.

 

  
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини