Зъболекарите в България: Над 10 000 сме и много от нас, при призив, доброволно ще се включат като лекари за овладяване на пандемията

gettyimages (архив)
share

От Българският зъболекарски съюз (БЗС) изпратиха отворено писмо до всички институции във връзка с епидемията от COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

В него зъболекарите заявяват, че членовете на БЗС, дипломирани магистри, лекари по дентална медицина, издържали всички медицински и дентални изпити, са 10 000 и много от тях, при призив, доброволно ще се включат като лекари за овладяване на пандемията. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Българският зъболекарски съюз (БЗС) в съответствие с прерогативите, вменени на БЗС в Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина (ЗСОЛЛДМ) и Устава на БЗС, в унисон със създадената висока епидемиологична опасност и взетите национални извънредни мерки ви обръща внимание за сериозните проблеми и изконните права, които лекарите по дентална медицина (ЛДМ) и целия бранш на извънболничната дентална помощ изпитват и напълно закономерно настояват да се решат целесъобразно и ефективно.

Следвайки логиката на процесите и проблемите обръщаме вашето внимание за следното:

I. Денталната помощ, като солиден специализиран дял на първичната извънболнична помощ, функционира като един лично инвестиран и частно издържащ се сектор, изпълнява държавна задача за осигуряването денталното здраве в реално време и в съответствие на изискванията на епидемиологичната обстановка.

- ЛДМ извършват своята дейност, спазвайки стриктно противоепидемичните мерки, въз основа на тяхната подготовка и съвест. Въпреки практическата невъзможност за доставки чрез закупуване на съответните лични предпазни средства, материали и медикаменти, които в следствие на създалата се обстановка са с явно спекулативни цени.

Експерт: Заразата не повтаря

- Предвид необходимостта от нормативно функциониране на денталната помощ, като един неотменим сериозен дял от доболночната помощ се налага в спешен порядък да се вземе съответното държавно решение - практикуващите ЛДМ в регистрираните лечебни заведения за дентална помощ да бъдат възмездно снабдени в противоепидемичен порядък в извънредни мерки от МЗ със съответния набор от антисептични и противоепидемични средства в достатъчен обем (индивидуални предпазни средства, дезинфектанти и др.).

- БЗС и районните колегии на БЗС имат готовност да помогнат в определяне вида и обема и разпределението на отпусканите извънредни и посочените по-горе средства – още на 09.03.2020 се събра спешно щаб, в който участваха председателя, главния секретар, зам.-председателите на БЗС, председателя на Контролната комисия на БЗС и председателя и главния секретар на УС на Столична РК на БЗС.

II. Има един много сериозен и щекотлив въпрос, които следва на правителствено ниво да обхване и мерките, подпомагащи последващия сериозен финансов колапс на малкия и среден бизнес, и притежаващият същите тези характеристика - дентален бизнес.

- Създадената извънредна ситуация и призивът за социална изолация водят до неизбежен колапс и последващ фалит на дентални лечебни заведения, предвид техния частен самоиздържащ се от дейности и оборот на пациенти характер. Характерното за денталната помощ по задължително здравно осигуряване и тази на частният пазар е базирана на заплащане на изпълнена лечебна дейност, а не на принципа на брой записани пациенти (капитационен принцип).

- По примера на европейските държави, които не са пренебрегнали подпомагането на денталната помощ, нашата държава чрез своите финансови и отраслови органи следва, тогава, когато реши да подпомогне малкия и среден бизнес, които са признати за базисни икономически субекти (осигуряват 12% от БВП на Европейския съюз), да включи непременно в тях и ДЕНТАЛНАТА ЛЕЧЕБНА ПОМОЩ.

Италиански топ вирусолог: Не подценявайте опасността!

- БЗС има експертният потенциал да подпомогне органите изготвящи ресурсните мерки за определяне включването на денталната помощ в достатъчен и прецизиран размер.

III. Ако пандемията от COVID 19 се разрасне, институциите в държавата не трябва да забравят, че членовете на Българския зъболекарски съюз, дипломирани магистри, лекари по дентална медицина, издържали всички медицински и дентални изпити, са 10 000 и много от тях, при призив, доброволно ще се включат като лекари за овладяване на пандемията. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини