Как да разпознаем следродилната депресия и да се справим с нея?

pixabay
share

Депресивни състояния, безсъние или дори натрапчиви мисли. През подобни изпитания преминават стотици жени след раждане.

"Много е важна емоционалната близост и топлина. Когато нея я има, няма да пропуснем момента, в който нашият близък има нужда от помощ", каза директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова.

Звучи тривиално, но важно, казва психиатърът за състоянията на така наречената "следродилна депресия", която често се подценява.

Издирваната Биляна е открита мъртва

"Сигналните лампи трябва да ги има в момента, в който те я видят по-потисната, в по-необичайно настроение, с влошен сън. Ако сподели мисли за безперспективност, това е абсолютна индикация да се потърси моментално помощ", съветва психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Гълъбова най-често допусканата грешка от близките е неглижирането на проблема.

"Грешният ход е търсенето на нормално психологично обяснение, което да ги успокои и да ги накара да мислят, че няма нищо тревожно и да не потърсят помощ. Много е важно хората да не слугуват на стигмата, че психичната болест е нещо срамно, да не слугуват на убеждението, че ако една жена не се чувства добре след раждането, не е екзалтирана, ако споделя, че е уморена, не може да полага адекватни грижи за бебето - това е лиготия", добави тя.

Водещи новини

Още новини