Следродилна депресия: За какво и кога да внимаваме, признаци, превенция и лечение

  • 17 октомври 2024 11:56

  • 682
  • 1
Следродилна депресия: За какво и кога да внимаваме, признаци, превенция и лечение
© Novini.bg/ Canva

Фатален случай с млада майка на две деца в София. 

Биляна Петрова, която беше издирвана близо денонощие, бе открита мъртва в двора на Румънската църква в София. Тя е страдала от следродилна депресия. Изчезването се е случило часове, след като я настанили в психодиспансер заради мрачни мисли. 

"Беше много тревожна, депресивна, с дълбоки тревожни мисли. Казваше, че всичко около нея е хаос, търсеше само кой да гледа деца, тя казваше, че не може да се грижи за тях. Сутринта Мартин е на нормативи, аз бях тук със свекърва ѝ и с нея. След прегледа с психиатъра е избягала, тъй като вероятно е чула, че искат да я хоспитализират", сподели Виктория Венева, приятелка на починалата Биляна.

Една майка говори: Как следродилната депресия може да те срине за година

По темата говори д-р Иван Црънчев, дм, главен асистент в Катедра по съдебна медицина и деонтология на МУ Пловдив, съдебен лекар в УМБАЛ "Св. Георги" гр. Пловдив и МБАЛ "Пазарджик" гр. Пазарджик:

Съществуват редица митове относно следродилната депресия, като те варират от убеждението в обществото ни, че следродилната депресия е по-лека от другите видове депресия с по-кратък период на развитие и е причинена от хормонални нарушения. Всъщност тя е толкова сериозна, колкото другите видове депресия, като тя се провокира от много различни фактори, а като продължителност следродилната депресия може да се изявява с месеци, ако не се лекува и в определена част от случаите може да се превърне в дългосрочен проблем, понякога завършващ с фатален край.

Друг мит е, че следродилната депресия засяга само жените – изследванията всъщност установяват, че до 1 на всеки 10 нови бащи изпада в депресия след раждане на дете, тоест и двата пола са засегнати от този негативен психологичен проблем, който поради последиците си има и значителен обществен отпечатък върху публичното здраве.

Причината за постнаталната депресия не е напълно изяснена, като редица фактори могат да провокират нейното развитие. Към тези фактори спадат наличието на прехождащи проблеми с психичното здраве, особено депресия, история за психични проблеми по време на бременност, както и в миналото. Сред тях могат и да са социални фактори като липса на подкрепа в семейството, както и данните за наличие на семейство в риск - с един родител, с родител инвалид и т.н, както и семейство, в което се среща проблеми в отношенията между родителите в това число и такова, в което се наблюдава домашно насилие.

Към отключващите фактори спадат и повишени нива на стрес, като е редно да се отчита фактът, че раждането на дете, колкото и да е една от най-съкровените мечти на всеки родител, представлява стресово състояние, свързано със значителна промяна на начина на живот във физически и психологически план, казва д-р Црънчев.

Издирваната Биляна е открита мъртва

Много жени се чувстват поне малко физически или психически отпаднали, емоционално лабилни или тревожни през първата седмица след раждането. Това е често срещано състояние, което е придобило характер в обществото на такова, което се смята за нормално. Но границата между това състояние и следродилната депресия е много тънка и често незабележима.

Обичайно гореописаните симптоми не продължават повече от 2 седмици след раждането. Индикатори, че може да имате следродилна депресия са продължаването и задълбочаването на горевизираните симптоми и появата на нови такива, които допълнително задълбочават психологичното страдание на индивида. Постнаталната депресия може да започне по всяко време през първата година след раждането.

Признаците, типични за този тип депресия включват: постоянно чувство на тъга и лошо настроение, липса на удоволствие и загуба на интерес към околния свят, липса на енергия и чувство на умора през цялото време, проблеми със съня през нощта и чувство на сънливост през деня, усещане че ви е трудно да се грижите за себе си и бебето си, отдръпване от контакт с други хора, проблеми с концентрацията и вземането на решения, плашещи мисли – например за самонараняване или пристъпи на агресия към околни хора.

Много жени не осъзнават, че имат следродилна депресия, защото тя може да се развие постепенно.

Как да разпознаем следродилната депресия и да се справим с нея?

Мерките, които даден родител може да предприеме, при съмнение за развитие на такъв тип симптоматика е поддържане на здравословен начин на живот и споделянето на проблемите си навреме с човек, с когото можете да споделите с цел подкрепа, включително и при психолог. Ходенето на предродилни курсове и сприятеляването с други бременни жени или нови родители също може да бъде полезна с цел превенция. Следродилната депресия може да бъде самотна, тревожна и плашеща, но има подкрепа и ефективно лечение. Намерете помощ от специалист навреме - при психолог или психиатър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.10.17 | 14:16

1
Блажев ПСИХОТО от Севлиево е страдал от това в Ловешкия затвор

Добави коментар

Водещи новини