Доц. Кунчев с подробности за ръста на Ковид у нас и противогрипните ваксини

бТВ
share

Възрастните хора имаха възможност цяло лято да се обърнат към своите лични лекари, за да заявят желание за поставяне на противогрипна ваксина. В народопсихологията ни е да се сещаме за нещата твърде късно обаче. Това коментира доц. Ангел Кунчев в ефира на бТВ.

"Ваксините се пренасочват при недостиг. Започва се поставянето на ваксините към края на септември, като до края на годината не е късно. Разбира се, по-добре е да се направи още октомври, но може и ноември и декември", поясни той.

"Ще ни тръшне същият грип като всяка година. СЗО още февруари месец прави препоръка към създателите на ваксините какво да се включи в тях", коментира още той.

Ваксините срещу грип: Ще стигнат ли те за всички желаещи?

"Бременните жени могат и са в препоръчитлената група на някои страни. Има мнения на експерти, че трябва да включим и децата, както е при възрастните хора, в групата за безплатни ваксини", каза още той.

Той уточни, че за един месец има 6-7 пъти нарастване на случаите на коронавирус у нас, като за щастие няма ръст на тежките случаи. Характеристиките на Ковид се приближават до другите грипове.

"Лично мен не ме притеснява самия Ковид, а последващите го заболявания, които са по-големия риск", подчерта той.

"Надявам се да не се върнат маските. Никой не иска да живее с ограничения. Всичко обаче зависи от обстоятелствата. България даде над 38 000 жертви, официално регистрирани, а реално може да са още повече", допълни още доц. Кунчев.

Водещи новини

Още новини