Вирусолог предупреди, че Омикрон ще повиши смъртността заради ниските нива на ваксинация

Кадър: БНТ
share

Делта е все още силен, но поради високите нива на заболеваемост от последните дни, предполагам, че Омикрон вече циркулира у нас. Той ще доминира в края на януари. Това заяви завеждащата отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1285

По думите ѝ в страните, в които бе засечен новия щам, населението е младо и голяма част от него вече се е срещало с вируса, така че не може да е съди за протичането на вируса у нас. „Омикрон ще порази тези, които досега не са се срещали с вируса“, предупреди Гломб.

Шефът на пандемичния комитет обяви нови мерки заради настъпването на Омикрон в страната

„Ваксинираните хора боледуват леко. При тях няма задух, намалена сатурация и необходимост от болнично лечение. Ваксините успяха да намалят риска от тежко боледуване и смърт. При Омикрон в страните с високо имунизационно покритие кривата на заболеваемостта стои ниско долу и равномерно. Опасявам се, че при нас ще има повишаване на леталитета“, прогнозира вирусологът.

„Няма как да се различи сезонния грип от COVID-19. При заразяване с COVID-19 имаме едно начално неразположение и след това се развива болестта. При Омикрон този период е скъсен“, обясни доц. Николаева-Гломб.

„Разпространението на вируса зависи от нашето поведение. За да намалим риска трябва да се държим отговорно. Маски, дистанция, избягване на места със събирания на хора, дезинфекция и ваксина – това са нещата, които ни предпазват. Човек е заразен една седмица след разгръщане на симптоматиката. Изолиране на инфекциозен вирус при боледувалите след осмия ден е наличен само при хора с имунодефицит“, каза още тя.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1285

Водещи новини

Още новини