Бил Гейтс посочи как да спечелим войната срещу COVID-19

gettyimages
share

Победа над пандемията от коронавирус може да се постигне чрез милиарди долари допълнителни инвестиции за изграждането на фабрики за производство на ваксини, както и чрез съвместната работа на държави и международни компании. Това заяви Бил Гейтс във видеообръщение пред Мюнхенската конференция по сигурността.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Според него, не са били предприети необходимите превантивни мерки за предотвратяване на настоящата пандемия, което е причина за огромните загуби на световната икономика.

"Пандемията създаде щети за трилиони долари и много други дефицити, които са трудни за измерване. Ние трябва да направим инвестиции – става въпрос за няколко милиарда, за да сме сигурни, че това няма да се повтори никога повече", каза милиардерът.

Бил Гейтс: На Доналд Тръмп вероятно ще бъде позволено да се върне в социалните медии

"С помощта на чудотворен инструмент като ваксините, до голяма степен ще сложим край на тази криза", подчерта той и добави, че трябва да бъдат произведени милиарди дози, пише Монитор.

Инвестициите са необходими за изграждането на предприятия за производство на ваксини по цял свят, което ще даде равен достъп до препаратите. Гейтс подчерта и важността от партньорството сред международните корпорации и посочи като добър пример това на компаниите Pfizer и BioNTech.

Според него, сътрудничеството между правителствата на държавите по света трябва да подпомогне борбата със сегашната пандемия и да предотврати подобни пандемии в бъдеще. Милиардерът припомни и за друга сериозна заплаха за човечеството – изменението на климата.

"Климатичните промени ще убият 5 пъти повече хора, отколкото в пика на пандемията. Те ще се засилват до края на века, ако не намерим начин незабавно да ги спрем", предупреди създателят на Microsoft.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини