Акад. Петрунов: Ако не достигнем колективен имунитет от 60-70% трябва да се тревожим

Кадър: БНТ
share

Безспорно има увеличаване на случаите на COVID-19. Това създава сериозен диагностичен проблем. Изправени сме пред една нова COVID-вълна. Надявам се, че увеличаването на случаите няма да претовари здравната ни система. По-рано от края на годината няма да видим светлина в края на тунела. Това заяви председателят на Отделението за медицински науки към БАН акад. Богдан Петрунов в предаването „Панорама“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

„България досега имаше най-либералния режим в Европа, дори в целия свят. За съжаление той не се спазваше на много места. Това ще доведе до по-широко разпространение на вируса“, предупреди той.

Увеличават се пациентите с COVID в Инфекциозната болница в София

„Това, което се прави в момента е правилно. Проблемът е не само социален, но и икономически“, отбеляза акад. Петрунов.

„Трябва да спазваме елементарните противоепидемични мерки – да носим маски, да спазваме дистанция и да ограничим социалните си контакти. Трябва да се научим да живеем в тази среда. Това го виждаме в целия свят. Не трябваше да се отварят спортните центрове, моловете, местата където се събират много хора, отчитам го като грешка. Ограниченията трябваше да останат до края на март“, посъветва председателят на Отделението за медицински науки към БАН.

„Маската не ви предпазва от вируса. Той не е врабче. Това е механичен слой, който помага този опасен аерозол да не достига до нас. Имунитетът на преболедувалите и този от ваксините ще ни помогне по-бързо да изградим колективен имунитет. Ако не достигнем колективен имунитет от 60-70% нещата ще са много тревожни“, обяви акад. Богдан Петрунов.

Ген. Мутафчийски: Пандемията COVID-19 нагледно показва какъв би бил животът ни ако нямаше ваксини!

„Две са най-големите открития в областта на медицината – ваксините и антибиотиците. Ако тях ги нямаше сега нямаше да сме толкова хора на Земята. Необяснимо е, че дори мои колеги съветват да не се поставят ваксини“, призна той.

Определено тази пандемия ще ни промени, ще промени мисленето ни, прогнозира акад. Петрунов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини