Математик обясни защо нощните заведения са по-рискови

Кадър: БНТ
share

Въпреки, че щамът е много заразен, затягането на мерките дава резултат. Това се вижда и в Германия и във Великобритания. Където се прави правилно - има ефект. Това заяви математикът Лъчезар Томов в предаването „Референдум“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„При нас затварянето имаше много голям ефект и в момента ситуацията е спокойна, въпреки разхлабването около Нова година“, подчерта той. По думите му отпускането на мерките може да промени тенденцията.

Здравният министър подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките

„Нощните заведения са по-рискови, затова се налагат ограничителни мерки. Спомнете си в Китай един болен беше обиколил няколко нощни заведения. Действа се превантивно, за да не се случи най-лошото. Най-добрата мярка е заведенията да работят до 20% капацитет, за да няма клъстери. Вирусът се разпространява от малък брой хора“, обясни математикът.

„Въпросът е не да имаме много хора, събрани на едно място, а да няма свързване на отделни клъстерни групи, които да образуват мрежа. Ако не искаме да имаме ескалация на новия щам, трябва да се вземат такива мерки, че мрежата да не може да се свърже. Важно е да се носят правилните маски и да се проветрява по-често. При нас проблемът е, че училищата са много големи, което позволява децата да се ступват. В този случай учениците могат да се редуват“, заяви още Томов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини