Вирусолог: Няма как да въздействаме на COVID-19

Кадър: БНТ
share

Аз вярвам, че от мерките ще имат ефект. Те ще се вземат навреме. Всички очакваме да облекчим натиска върху здравната ни система. Надявам се тази ужасяваща поредица от смъртни случаи да намалява. Това е много висока цена, която не искам да плащаме. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„Не знаем толкова много за биологията на вируса. Той се изменя“, посочи тя.

Коронавирусът тръгнал от Италия?

Ученият от БАН разкри, че е била впечатлена от действията на китайските власти да тестват град с 10 милиона жители.

„Не знаем как ще еволюира този вирус. Учените смятат, че сме или в пика на вируса или близо до него. Този вирус се разпространява от човек на човек. Във всички случаи значение имат мерките, които се взимат, както и това дали ще има ваксина“, прогнозира проф. Александрова.

„В такава ситуация всеки търси обяснение. Най-лесното е да кажем, че става дума за нещо конспиративно, но това е изцяло биологичен продукт. Всички коронавируси имат животински произход и с този вирус е така. Ако вирусът е модифициран, щеше да е останала някаква следва“, смята ученият.

„Многото мутации на вируса показват, че той е много стабилен. Ние няма как да му въздействаме и той се чувства комфортно. Възможно е той да започне отново да се променя. Към момента няма основания да е притесняваме, че създадените ваксини няма да са ефикасни“, успокои тя.

По думите ѝ, ваксините, които се създават ще учат организма ни да разпознава вируса и той ще се бори с него. Освен това молекулата ще помага на тялото ни да не прояви свръх реакция, обясни тя.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини