Консумацията на червено месо, което е богато на витамини В и D, снижава риска от развиване на множествена склероза, установиха австралийски учени, цитирани от сайта Лайф.
Екипът на д-р Лусинда Блек от университета Къртин анализира медицинските данни за 840 австралийци. Учените са стигнали до извода, че всекидневната консумация на 65 грама прясно месо в състава на средиземноморската диета може да бъде в помощ на хората в риск от множествена склероза.
Това е свързано със съдържащите се в червеното месо макро и микроелементи - протеини, желязо, цинк, селен, калий, витамин D и витамини от групата B, много от които играят важна роля във функционирането на нервната система.
Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което антителата започват да атакуват обвивката на нервните клетки на собствения организъм. Тези антитела в случая се явяват като патогени.