Учени спряха развитието на множествена склероза с помощта на паразити

  • 15 юни 2020 20:02

  • 3354
  • 0
Учени спряха развитието на множествена склероза с помощта на паразити
© pixabay

Британски и румънски биолози успешно предпазиха няколко десетки пациенти от повторни пристъпи на множествена склероза, като използваха кръгли червеи - паразити, съобщава БТА.

Резултатите от клиничното изпитание са публикувани в сп. "ДЖАМА нюролъджи".

Множествената склероза е свързана с щам на вируса на херпеса

"Проведохме най-голямото досега изследване върху използването на глисти за лечение на множествена склероза. Успяхме не само да покажем, че терапията работи и че е безопасна за пациентите, но и да открием някои особености в работата на имунитета, които ще помогнат този ефект да се възпроизведе и по други начини", пишат изследователите.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което клетките от имунната система започват да атакуват миелиновата нервна обвивка на аксоните в главния и в гръбначния мозък. В резултат на това нервите не пренасят нормално сигналите от главния мозък и при развитието на заболяването може да доведе до парализа, слепота и смърт. По официални данни в света от множествена склероза боледуват около 2,3 милиона души, а лекарство срещу болестта засега няма.

Група британски и румънски учени под ръководството на проф. Дейвид Притчард, преподавател по имунология в университета на Нотингам, Великобритания, постигнаха съществен напредък в това отношение, като използвали необичайно "лекарство" - кръгли паразитни червеи от вида Necator americanus.

В научните среди отдавна е известно, че болните от множествена склероза и други автоимунни заболявания изключително рядко страдат от зараза с глисти в сравнение с останалите хора. Лекари и биолози в различни страни по света провеждат клинични изпитания за лечение на множествената склероза с помощта на различни паразити, сред които и нематода Trichuris ovis, поразяващ овце и кози.

Притчард и колегите му избрали друг вид кръгли червеи за опитите си, водени от идеята, че Necator americanus паразитират единствено върху хора и затова може да се смята ,че са напълно съвместими с човешките организми. Обикновено заразата с този вид червеи води до малокръвие и други тежки последици, но пък присъствието им в човешките черва значително намалява възпалението и води до препрограмиране на имунната система по посока на намаляване на автоимунната активност.

В продължение на няколко години биолозите изследвали въздействието на червеите върху 73-ма британци, които страдат от множествена склероза. След девет месечна терапия и наблюдение, учените регистрирали, че наличието на червеите в червата на пациентите значително намалява общия брой на увредените миелинови обвивки на невроните. У половината доброволци, заразени с Necator americanus, не се е появил нито един нов пристъп на болестта. В контролната група за същия период без пристъпи били 28 на сто от участниците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини