Два дни в седмицата яжте само постна храна

Булфото (Архив)
share

Два пъти седмично трябва да се ядат само постни храни. Можем да изберем кои дни да изберем за детоксикацията, като експертите препоръчват това да е преди и след уикенда, например петък и понеделник. Това обясни проф. д-р Донка Байкова.

През останалото време може да ядете месо, но все пак е добре да е в по-малки количества. Постен гювеч и зеленчуковата борш супа са препоръчителни храни. По думите на Байкова организмът сам си показва от какво има нужда. Тя обаче направи уточнението, че вече не е модерно да се правят диати, както и окончателно да се отказваш от месото.

"Апетитът определя потребностите", коментира проф. Байкова пред България он еър.

Добре е да приемаме и противовирусни храни като ядки, бобови, риба и зеленолистни. Трябва да заложим и на българските подправки копър и магданоз.

Донка Байкова коментира и дали трябва да се откажем от белия хляб. Тя обясни, че пълнозърнестият е по-полезен, но е важно хората, които имат стомашни проблеми, да избягват неговата консумация, защото дразни лигавицата. Накрая експертът заръча: Да ядем съгласно биологичния ни часовник, а не според емоционалния. Тя има предвид да не тичаме до хладилника, когато сме разстроени или напрегнати.
 

Водещи новини

Още новини