Морската вода е полезна за хората с разширени вени

share

Морската вода е особено полезна за хората с разширени вени, заради това не пропускайте да влизате във водата, докато сте на плажа, съветва доц. Кузман Гиров, началник на клиниката по съдова хирургия и ангиология към ВМА, цитиран от "Труд". Той обаче предупреди да се избягва излагането на силното слънце.

Проблеми с вените си или т.нар. хроничната венозна болест (ХВБ) имат около 40% от хората над 18 г., показва проучване, уточнява доц. Гиров.

Най-честата причина за появата на проблема е наследствеността, а другата е в нарушаването на хигиената на труда. Хората, които са предразположени към проблеми с вените, стоят прави или седят дълго време на едно място. От това заболяване са заплашени най-вече стругари, фризьори, операционни сестри, хирурзи, готвачи, както и такива, които не стават от стола си в офиса или в колата.

Свещениците, които стоят прави, и то облечени с тежки одежди, също много често боледуват, е установил от собствено наблюдение доц. Гиров. Достатъчно е хората с тези професии на всеки час да се поразходят, да се раздвижат, за да се преодолее застоят на кръвта.

По-голямата част от пациентите с разширени вени са жени, посочва специалиста. С този проблем се сдобиват често, когато забременеят. Причина за това са хормоналните промени, както и чисто механичните фактори, при които в последните месеци на бременността матката притиска важни съдове в организма, обяснява доц. Гиров. В повечето случаи след раждането вените се прибират и проблемът отшумява.

Високите токчета стават опасни, когато дамите изкарват по цял ден на обувки, качени на над 4-5 см. В същото време не са полезни и обувките на равна подметка, казва доц. Гиров.

Докторът обясни и какви са методите за лечение на заболяването. Прилагат се няколко вида лечение. Най-малко травматичният е склеротерапията. При нея в разширените вени се инжектира вещество под формата на течност или пяна. Предизвиква се изкуствено възпаление, стените на вената се слепяват, тя се покрива с превръзка и зараства. Една инжекция струва около 100 лв., като най-често са необходими до 3 на брой. При този метод обаче има куп противопоказания, затова трябва да се прави само от съдови хирурзи или от ангиолози с достатъчно практика, защото иначе може да се стигне до усложнения, включително белодробен инфаркт. На следващия ден след процедурата човек може да бъде отново на крак.

 

Водещи новини

Още новини