Тихоокеанският регион е изправен пред "троен удар" от климатични заплахи

pixabay
share

Тихоокеанските острови са изправени пред "троен удар" от заплахи заради изменението на климата, съобщава БТА, позовавайки се на доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Заплаха за островите са ускоряващо се покачване на морското равнище, затопляне на океана и подкисляване, което застрашава тяхната социално-икономическа жизнеспособност и съществуване, се посочва в доклада.

Авторите му отбелязват, че след 1980 г. морското равнище в региона се е повишило над средното за света, а температурата на морската повърхност се е повишила три пъти по-бързо от средната за света.

Тихият океан все по-топъл: Застрашава островните държави

За същия период честотата на морските горещи вълни се е увеличила приблизително два пъти, като те са станали по-интензивни и продължителни, се казва още в доклада, представен от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и генералния секретар на СМО Селесте Сауло на Форума на тихоокеанските острови в Тонга. 

По думите на Гутериш средните глобални нива на моретата се покачват с безпрецедентна скорост, като причината е ясна - парниковите газове, преобладаващо генерирани от изгарянето на изкопаеми горива. 

Въпреки че на тихоокеанските острови се падат едва 0,02 процента от световните емисии, те са  изложени на сериозна опасност, тъй като средната им надморска височина е само един-два метра. Деветдесет процента от населението живее на 5 километра от брега, а половината от инфраструктурата е на 500 метра от морето, посочи генералният секретар на ООН. 

Водещи новини

Още новини