Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

  • 01 август 2024 14:11

  • 167
  • 0
Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени
© Novini.bg/ Canva

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на природосъобразни решения, информира Светлана Жекова, от  Мисията на Европейския съюз "Адаптация към изменението на климата".

Източниците на финансиране, от които общините могат да получат средства за адаптация към изменението на климата са кохезионните фондове, Фондът за иновации и Модернизационният фонд, Фондът за справедлив преход, Социалният климатичен фонд, както и Мисията на ЕС "Адаптация към изменението на климата", част от която е бившият служебен министър на околната среда и водите Светлана Жекова:

"Ние имаме всички възможни политики в България. Оттук нататък трябва да ги прилагаме. Би трябвало да излезем малко от политиката като такава, тази която правим в Народното събрание и в правителствата. А да започнем да говорим с хората навън именно с местните власти - с тези, които я прилагат".

Нова европейска директива за работа при екстремни температури?

Трудностите пред политиките за адаптация са свързани не толкова с наличието на финансиране, а с достъпа до знания, нуждата от финансово консултиране и подкрепа на национално ниво, допълни Жекова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
167 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини