Байдън се срещна с Нетаняху в Овалния кабинет

Getty Images/Guliver
share

Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаряха в Белия дом за прекратяването на войната в ивицата Газа, очаква се по-късно днес и вицепрезидентката Камала Харис да се срещне с израелския лидер, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2332

Това беше първият разговор на четири очи за двамата лидери, откакто Байдън пътува до Израел дни след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври, прегърна Нетаняху и му обеща подкрепата на САЩ.

Посещението съвпада с промяна в американската политика. В неделя Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ под натиска на колегите си демократи и подкрепи Харис за президентската номинация на партията през 2024 година.

"Имаме за какво да говорим", каза Байдън, когато посрещна Нетаняху в Овалния кабинет.

"Искам да Ви благодаря за 50 години обществена служба и 50 години подкрепа за Държавата Израел", каза Нетаняху.

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Харис ще се срещне с израелския лидер в церемониалния си кабинет в Белия дом. Срещата ще бъде внимателно наблюдавана за признаци как Харис, която беше първият високопоставен американски политик, призовал за прекратяване на огъня, може да промени политиката на САЩ по отношение на Израел, ако стане президент.

Очаква се Харис да следва стриктно линията на правителството по време на срещата, заяви американски служител. Тя вероятно ще се съсредоточи върху тежкото положение на палестинците и същевременно ще подкрепи правото на Израел на самозащита, отбелязва Ройтерс.

Посещението на Нетаняху, първото в САЩ от началото на рекордния му шести премиерски мандат в края на 2022 г., съвпадна с драматичното решение на Байдън да се откаже от надпреварата. Предстои да се види дали Байдън или Харис могат да окажат някакво влияние върху Нетаняхху за постигането на прекратяване на огъня.

Според Ройтерс Харис следва линията на Байдън по отношение на Израел, но налага по-твърд тон, отбелязва БТА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2332

Водещи новини

Още новини