По Тръмп е било стреляно от сграда, в която в същия момент е имало полицейски снайперисти

gettyimages
share

Екип снайперисти от местната полиция е бил разположен вътре в сградата, от чийто покрив атентаторът Томас Матю Крукс е стрелял, ранявайки по време на предизборен митинг бившия президент на СЩ и настоящ кандидат-президент Доналд Тръмп, съобщи вестник „Ню Йорк Пост“, позовавайки се на източници от силите на реда.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 69

Сградата в град Бътлър (щата Пенсилвания), където се е помещавала фабрика за стъклени и пластмасови опаковки, е била използвана от местната полиция като „наблюдателница“ за нейните снайперисти, от където да следят за заплахи, докато бившият президент изнася реч само на около 110-120 метра разстояние, твърдят източниците. Според тях в момента на стрелбата полицаите са се намирали вътре в сградата, но не и на покрива ѝ.

Крукс е успял да се изкачи необезпокояван на сградата, преди да стреля осем пъти, ранявайки Тръмп в ухото, убивайки един от присъстващите на митинга и ранявайки други двама.

Разкритието идва, след като местна медия съобщи, че Крукс е бил забелязан в сградата около половин час преди да открие огън - като един от полицаите на окръг Бийвър дори го снимал преди стрелбата.

Източници от правоприлагащите органи казаха, че не е ясно дали някой от местните служители - които са имали задачата да обезопасят периметъра около митинга - е успял да предупреди агентите на Тайните служби на САЩ за стрелеца.

Вестникът добавя, че един от полицаите се е опитал да претърси покрива няколко минути преди началото на стрелбата, но се е оттеглил, когато Крукс е насочил пушка към него.

Участници в митинга на Тръмп са съобщили за въоръжен мъж минути преди да бъдат произведени изстрелите

Според говорителя на Тайните служби на САЩ Антъни Гулиеми местната полиция е отговаряла за сигурността на района, от който е стреляно. Според източниците полицията е проверила мястото и помещенията преди началото на митинга на Тръмп, но нейните служители не са се качили ​​на покрива по време на събитието от страх да не се намесят в работата на снайперистите на американските Тайни служби, пише БТА.

Нито полицията на град Бътлър, нито щатската полиция на Пенсилвания, нито спешните служби на окръг Бийвър не са отговорили на искането за коментар на изданието.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 69

Водещи новини

Още новини