Стана ясно с какво оръжие е стреляно по Тръмп

Gettyimages
share

Следствието по опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания вече разполага с предполагаемото оръжие на стрелбата по него - полуавтоматична пушка АР-15, предаде ДПА, като се позова на американските вестници "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Пост".

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 67

Тръмп оцеля с лека рана на дясното ухо, но един мъж е убит, а двама души са с тежки наранявания в малкия град Бътлър в щата Пенсилвания, северно от Питсбърг. Ликвидиран беше и заподозреният извършител на стрелбата - двадесетгодишният Томас Матю Крукс от Бетъл Парк, Пенсилвания.

Полуавтоматичната пушка (карабина) АР-15 (AR-15) е произвеждана главно от оръжейния концерн "Колт". Тя е  полуавтоматична версия на американския автомат М16, широко използван от армията на САЩ, като на външен вид почти не се отличава от него.

За разлика от армейския автомат М16 карабината АР-15 няма режим на автоматична стрелба, но опитните стрелци са в състояние да произведат много бързо серия от единични изстрели. Огневата мощ на това оръжие е различна в зависимост от производителя. То може да бъде закупено и онлайн в САЩ за около 1000 долара, посочва БТА, цитирайки ДПА. 

Стрелба по време на митинг на Доналд Тръмп, изведоха го с кръв по ухото

Производството и достъпът до АР-15 предизвикаха доста спорове в САЩ в последните десетилетия, след като полуавтоматът бе използван в няколко масови стрелби в страната. В продължение на няколко години това оръжие бе забранено, но от 2004 г. насам до него отново има свободен достъп.

Защитниците на правото на притежание на оръжие твърдят, че милиони американци използват карабината АР-15 за лов, самозащита или за развлечение на полигони на стрелкови клубове. Използването му при покушението срещу Тръмп обаче е повод за разгаряне на нови дебати по въпроса за оръжейния контрол в САЩ, отбелязва ДПА.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 67

Водещи новини

Още новини